Tiltakozás a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás miatt

Quoted post

egy kíváncsiskodó

#6546 Re: Re: Re: Re: ketyeg Orbánék órája....

2012-01-04 12:17

#6529: filiszteus - Re: Az Orbán-villa alapköve...

Én úgy látom, hogy a lipótvárosi Váci utca és környéke lakóházai gyönyörűséges villák, a belső udvaruk közös és nem túl nagy.  Ezek szintén az 50-es években lettek  államosítva és a legtöbb óriási méretűt  (amelyek emelet nagyságúak voltak, cca. 220-350 nm körüliek)  átalakították 2-3-4 kisebbre.  A Belváros szívének, az V. kerületnek ez a része a Lipótváros, ahonnan kitelepítették az Újlipótvárosra hallgató városrészbe a tulajdonos családok nagy részét, amely a XIII. kerület Szt. István krt és az onnan nyíló néhány utca, amelyet pestiesen zsidónegyednek is hívnak.  Ennyit tudok én, ami egyúttal megfelel a valóságnak is, valamint azt, hogy ez Budapest történelmi Belvárosa és  az ország legelegánsabb, legdrágább városrésze.

Válaszok

Helyismerő
Vendég

#6547 Re: Re: Re: Re: Re: ketyeg Orbánék órája....

2012-01-04 14:01:58

#6546: egy kíváncsiskodó - Re: Re: Re: Re: ketyeg Orbánék órája.... 

Mindenki tud jól valamit. Én még úgy tanultam az iskolában, mikor a kerületek elnevezését tanultuk, hogy az V.kerület neve Belváros, Belső Lipótváros. A XIII.kerület pedig Angyalfüld, Külső Lipótváros, vagy Új-Lipótváros. Az én emlékeimben ma is így él, bárhogy keresztelgetik. A Széll Kálmán tér nekem mai napig a Széna tér, a Moszkva tér pedig ma is Moszkva tér, bárkinek nem tetszik. Értelmetlen átnevezés volt, erőfitogtatás, vagy ahogy Lázár városában mondják, fityogtatás.

Még annyit, hogy a fővárosnak két zsidónegyede volt-van, egyik a Dohány utca, Zsinagóga és környéke, másik a Külső-vagy Újlipótvárosi, ez utóbbi a gazdag zsidó-negyed.