Az akác legyen hungarikum!

Vendég

/ #1112

2014-02-09 23:17

Az Árpád iskolában , hallottam először az akác erdők jótékony hatásáról . Dóry Péterné Tanitó néni aki , úri asszonyként tanítónő lett és a háború után az Alföldről mint kitelepített ,hadiözvegy tanítónőként Budafokra került . A negyedik osztályban osztályfőnökünk lett, igazi partrióta nevelést adott nekünk.,Kemény volt , féltünk a szigorúságától , de imádtuk. Apja alföldi gazdálkodó volt és nagy híve volt a z alföldi futó homok 19 . századi megfogásának.Elmondta , hogy került Amerikából az Alföldre. Sok osztályfőnöki órán arról beszélt , hogy a homok földeket megkötő védő erdősávokkal apja is elérte , hogy paprikát termeltek sok hektáron valahol a Duna -Tisza közén, ezért tudott tanítónő lenni. . Szidta a Tisza örőltetett szabályozását a 19. században ,ami miatt is elindult az ősi magyar pusztán a homok és majdnem sivatag lett. El vitt minket a budafoki temetőbe , amikor virágzott az akác és az Árpád utcában akác virágot gyűjtöttünk és figyeltük a méhek dongását.Egy életre szóló élmény és intelem a természetről 1952-ből.
1953-ban Székely Kálmán bácsi osztályfönökünk és természetrajz tanárunk , szintén alföldi,Ö csizmás , bajszos ember volt ,azt mondta , ha az akác virágzik és érzed az illatát vége a fagynak és biztos szép nyarunk lesz ., Erre vágytam a hadifogságomban .Mi gyerekek megdöbbentünk és kimentünk vele az iskola udvarba és belélegeztük az akác illatát. Erre a két tanárra , mindig emlékezem akác virágzáskor és senki mástól nem kaptam ennyi hazaszeretet érzést , mind ettől a két csodálatos tanártól. Sajnos ök, hamar elmentek Budafokról , hova , nem tudom ?
Aki az akácot itt Mo. -on nem tűri , az vétket követ el
fonyódi ferenc