Az akác legyen hungarikum!

Akáctüske

/ #4083 Akác akárhová nézek

2014-02-28 13:29

Egyetértek mindenkivel, aki az akác hasznosságát emeli ki. Nagyon szeretem az akácmézet, az akácvirágzást bódító illatával, és mint tüzelőanyagot gyerekkoromból.
De, ami nem tetszik, az a kezeletlen és esztétikusnak egyáltalán nem mondható burjánzása az országutak, vasúti vonalak, kisebb patakok, árkok, fővárosi utak mentén.
Most voltam Keszthelyen Budapestről vonattal, és már ennek tudatában figyeltem a vasúti pálya környékét. Majdnem 100%-ban akáccserje illetve az azokból évek során fejlődött girbe-gurba fák kísérték a vonalat. A balatonvilágosi magas parton futó vonat ablakából most télen még látszott az északi part. Nyáron, ha kilombosodnak a fák, akkor semmi nem fog látszani.
Budapest külső kerületeiben az utcákon rengeteg az öreg akácfa 10-20 méteres magassággal. Van, amelyiknek fél méternél nagyobb a törzsátmérője, és a villanyvezetékek miatt egyoldalúan ágritkított példányok törzse veszedelmesen dől a másik oldal felé. Egy kisebb szélvihar elég ahhoz, hogy kidőljenek, rádőljenek a szemközti házra.
Szóval vannak árnyoldalai is ennek a hasznos fának, de nem szabad hagyni, hogy az EU arra hivatkozva, hogy "földrészidegen invazív fajta" a kiírtásukat fontolgassa. Lobbizni kell az érdekében okosan, és mielőbb el kell kezdeni a fent felsorolt és még ki tudja hány negatív jelenség megoldását. Ne legyen érv a kezükben.