Quaestor károsultak megmentéséért

Gallicus Hungaricus

/ #2440

2015-04-28 14:28

1. Kihez kell benyújtani 1.1. A felszámoló közleményében a következő szöveg szerepel: „Javasoljuk, hogy a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. "f.a.”-val szemben fennálló hitelezői igényüket mindkét fenti esetben (Quaestor kötvény, egyéb értékpapír- és számlakövetelés) valamennyi fennálló követelésükre - az egyenlegközlő levelekkel kapcsolatban meghatározott határidőtől függetlenül - jelentsék be legkésőbb 2015. június 1-ig kizárólag postai úton a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. címére.” Ezek szerint nem elég, ha a QKK Alaphoz jelentem be a Quaestor kötvényből eredő követelésem? Quaestor kötvényA 2015. évi XXXIX. törvény 9. §. (19) bekezdése értelmében a Quaestorkötvény QKK Alapra történő átszállására a jogosult kérelmére kerül sor. Az Alap egyenlőre még nem elérhető nyomtatványán tehát szerepelnie kell annak a mondatnak, amely szerint Ön kéri, hogy a Quaestor kötvény tulajdonjoga szálljon át az Alapra. A felszámolónak történő igénybejelentés azt jelenti, hogy a felszámolói vagyon terhére kér kifizetést a Quaestor kötvényeire tekintettel. Felhívom a figyelmet arra, hogy a felszámoló közleményében mindössze javasolja a számára is történő benyújtást. Véleményem szerint a mindkét helyre (QKKA és felszámoló) történő benyújtásnak 3 eredménye lehet: gondot okoz annak értelmezése, hogy mit is akar a tulajdonos –átruházást QKKA-ra vagy felszámolói kifizetést, esetleg mindkettőt; szándéka szerint csak bebiztosítja magát a Quaestor kötvény tulajdonosa, hogy ha egyik helyen nem, a másik helyen csak kap valamit; óriásira duzzad a levélforgalom, ami senkinek sem segíti a munkáját: felszámoló küld egyenlegértesítőt / ügyfél küld felszámolói igényt – ezekgyakorlatilag azonos tartalmúak, csak mintha elbeszélnének egymásmellett a felek.

Értékpapír és számlakövetelés Az ilyen követeléssel rendelkezők csak a felszámolóhoz kell, hogy forduljanak. Az ő esetükben azt akarjuk a felszámoló tudomására hozni, hogy van vagyoni érték, ami nem tárgya a felszámolási vagyonnak, hanem a bejelentő tulajdona. Ezért meg kell adni értékpapír esetén másik befektetési szolgáltatónál vezetett letéti számlát, készpénz követelés esetén bankszámlaszámot. Ez a két adat hiányzik a szóban forgó nyomtatványról, ezért a megfelelő helyen egészítsék ki és írják bele. Véleményem szerint meg kellene beszélni a felszámolóval, hogy ez a javaslata zavart kelt. Egyúttal mindenkinek a figyelmébe ajánlom, hogy ilyen felszámolás még nem volt soha, mint amivel most meg kell küzdenünk. Türelmet és együttműködést kell mindenkinek mutatnia a másik irányába, még akkor is, ha az idegei már alig bírják. Mert ne feledjük el, hogy a megoldás irányába haladunk.

2. Egyenlegközlő 2.1. A felszámoló közleménye szerint az egyenlegközlők postázása megkezdődött. Mit tegyek, ha a QKK Alaphoz történő benyújtás határidejének utolsó napjáig sem érkezik meg az egyenlegközlőm? Az egyenlegközlőre az igényeink érvényesítése céljából van szükségünk. Igényt benyújtani vagy a QKK Alaphoz, vagy a felszámolóhoz fogunk. A felszámolónál eleve megvannak az adataink, a QKK Alap esetén pedig nincsen kikötve, hogy csak egyenlegközlővel igazolhatjuk a tulajdonunkban lévő Quaestor részvényeket. Korábban, a felügyeleti biztos működése alatt már sokan kaptak egyenlegközlőt, aminek azonosnak kell lenni a mostanival, hiszen maga a felügyeleti biztos zárolta a tranzakciókat. Semmi esetre sem szabad, hogy az igénybejelentésünket blokkolja vagy késleltesse a most beígért egyenlegközlő. Ha nem érkezik egyenlegközlő, akkor is be kell nyújtani az igényünket határidőben, Quaestor kötvény esetén 2015. június 5. előtt.

3. Csatolandó mellékletek 3.1. Milyen dokumentumokkal kell igazolnom a tulajdonomban lévő értékpapírok mennyiségét és értékét? Elvben a birtokában vannak az értékpapír szerzéséről szóló szerződés és az utána kiadott egyenlegértesítők. Ilyen körülmények között célszerű elküldeni a szerzésről szóló szerződés másolatát – ez általában adásvételi szerződés - valamint a legutolsó egyenlegértesítőt.  Érdemes lehet csatolni a pénz befizetéséről szóló bizonylatot, banki átutalás vagy postai befizetésről szóló csekk formájában. Ha van még több irat is, egyénileg mérlegelje, mennyire bizonyító erejű és tartalmaz-e többletet a fentiekhez képest a követelésére nézve. Két szervezet jöhet számításba, ahová igényt benyújtani: QKK Alap és felszámoló. Ezek közül a felszámolónál mindaz meg kell, hogy legyen, ami nálunk is megvan – sőt többnek is. Az elkövetkezendő időszakban várhatóan pontos iránymutatást fognak adni erről a témáról. Minden esetben figyeljen arra, hogy az okiratokból egy másolat maradjon a birtokában. 3.2. Mit tegyek, ha nem találom az értékpapír adásvételéről szóló szerződést? Ha nem találja az adásvételi szerződését, akkor az egyenlegközlőre kell támaszkodnia, lehetőleg a legutóbbira. Ha semmilyen irata sem áll rendelkezésre, akkor nagyon nagy szüksége lesz arra az egyenlegközlőre, aminek a kiküldését már előre jelezte a felszámoló. Ha ez nem érkezik meg nagyon gyorsan, akkor keressen fel jogi képviselőt, és figyeljen arra, hogy 2015, június 5. jogvesztő határidő. 3.3. Nem találom a számlaszerződésem, mit tegyek? Több esetben tapasztaltam, hogy nincsen, és valószínűleg soha sem volt letéti számlaszerződése az ügyfélnek a Quaestor-ral. Ha valóban nem készült letéti számlaszerződés, ennek a hiánya nem jelenthet hátrányt az ügyfélre. Ha készült, csak nincsen meg, akkor sem történhet emiatt katasztrófa, mivel ez csak egy technikai jellegű irat, a tulajdonjogok nem ettől keletkeznek vagy szűnnek meg. Lényegesen fontosabbak ennél az adásvételi dokumentumok. Mindenesetre itt is igaz, amit már írtam: az érdekeltek – QKK Alap és felszámoló – majd közli, mire van szüksége – a jóhiszeműség határain belül. Ha ilyet véletlenül bekérne, akkor majd lebeszéljük róla.

4. Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Kft 4.1. Mi a teendőm, ha a Quaestor kötvényt a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Kft-től (QPT) vásároltam ? Amennyiben Quaestor kötvényt a Quaestor Értékpapír Zrt (QÉZ) kapcsolt vállalkozásától vásárolta, abban az esetben is kérheti a QKK Alaphoz való áttételt és általa történő kifizetést. A kapcsolt vállalkozásokról a QKK Alap közleményt tesz majd közzé, de a QPT is ide tartozik. Véleményem szerint nem kell a QPT-nek felszámolás alatt lennie ahhoz, hogy a tőle vásárolt Q kötvényt át lehessen tenni a QKK Alaphoz.

5. Quaestor befektetési jegy 5.1. Mi a teendőm, ha Quaestor befektetési jeggyel rendelkezem? A Quaestor befektetési jegy nem tartozik a kárrendezési körbe, nem vihető át a QKK Alaphoz és nem kifizethető általa. Ha a QUAESTOR Befektetési Alapkezelő Zrt.-vel (QBA) kötött szerződést ennek vásárlásakor, akkor jogviszonyban is változatlanul ezzel a céggel van. A QBA nincsen sem csőd- sem felszámolási eljárás alatt jelenleg. Javaslom, hogy egyeztessen velük, de még inkább jogi képviselővel beszélje meg, hogy a Quaestor csoporton belüli felelősségek mennyire érintik Önt ebben a helyzetben. Ha azonban a Quaestor Értékpapír Zrt –től (QÉZ) vásárolta, akkor az egyébértékpapírokhoz hasonlóan kiadást lehetne kérni, elkülönítve a felszámolói vagyontól. Érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy a Q befektetési jegy piaciértéke hogyan alakul a Quaestor csoport körüli problémák, végrehajtások és vagyonzárlatok nyomán.