Quaestor károsultak megmentéséért

vendég

/ #2918 beadvány

2015-07-12 02:41

Tisztelt Igazgatóság!

A 2015. évi XXXIX. törvény (a továbbiakban: kárrendezési törvény) 5. § (1) bekezdése szerint a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (a továbbiakban: Alap) irányítását a BEVA igazgatósága (a továbbiakban: igazgatóság) végzi.

A kárrendezési törvény 6. §-a értelmében az igazgatóság irányítja az Alap gazdálkodási és egyéb tevékenységét és dönt az Alap működéséhez szükséges kötvénykibocsátásról, kölcsönfelvételéről. Kérem, szíveskedjenek tájékoztatni, hogy az igazgatóság milyen döntéseket hozott e körben.

A kárrendezési törvény 7. § a) pontja szerint az igazgatóság szabályzatot alkot és tesz közzé az Alap eszközeinek és forrásainak kezeléséről. Kérem, hogy ezt a szabályzatot szíveskedjenek számomra megküldeni vagy közölni elérhetőségét.

Tudomásom van arról, hogy a kárrendezési törvényt megtámadták az Alkotmánybíróságon. A kárrendezési törvény szerint az Alap jogi személy (4. § (1) bek.), működésének biztosítása érdekében—az állam kezességvállalása mellett — legfeljebb 10 éves futamidőre kötvényt bocsáthat ki, hitelintézettől legfeljebb 10 éves futamidőre kölcsönt vehet fel, és az MNB-től—az állam kezességvállalása mellett — legfeljebb 3 hónapos futamidejű áthidaló kölcsönt vehet fel (4. § (4) bek.). Megalapozatlannak tartom azon kifogásukat, miszerint a folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárás „olyan körülmény, amely miatt a kárrendezés finanszírozása jelenleg sem a jegybanktól sem a pénzpiacról nem oldható meg”. A kárrendezési törvény hatályban van, annak alkalmazásától sem az Alap, sem az MNB nem tekinthet el. Tehát nincs törvényes akadálya sem a kötvénykibocsátásnak, sem az áthidaló kölcsönnek. A kárrendezés forrásainak megteremtése az igazgatóság feladata.

Kárrendezés iránti kérelmemet a hatályos jogszabályok és szabályzatok ismeretében terjesztettem elő. Valamennyi előírást és határidőt betartottam. Joggal várhatom el, hogy a kárrendezési törvényben és a kárrendezési szabályzatban foglaltakat az Alap is maradéktalanul tartsa be. Így a nekem járó kárrendezés késedelmes kifizetését nem tudom elfogadni. A késedelemmel érintett időszak vonatkozásában késedelmi kamat-igényem van, esetleges káraim tekintetében pedig már most jogfenntartással élek.

Kelt: …
Tisztelettel:

Név:
lakcím: