Ingatlanosok vs. Ingatlan.com - Petíció az ingatlan.com árstratégiája ellen!

Utálatos

/ #47 Minority report

2016-01-23 01:29

Most utálni fogtok.

Egy hasonló kezdeményezés (összefogás) már elvérzett egyszer. Szvsz ez is halálra van ítélve.

Több okból is, páran már pedzegették előttem.

Nem mellékesen a szabad verseny, a piacgazdaság és a kapitalizmus alapelvei ellen ágálni nincs értelme, ha nem tetszik valami, nem költök rá. Vannnak elegen, akik a com nélkül is köszönik, jól vannak. Van olyan fizetős és ismert portál, ahol nem fizetek elő, mert az ár/érték arány csapnivaló. Érdemes priorizálni és a megfelelő információ birtokában felelős döntéseket hozni.

Nem a com drága, csak nem szántok rá elég pénzt, ha meg nincs rá pénzed, akkor nem kell erőltetni a vállalkozást. Menj el referensnek egy tőkeerős irodához vagy fogj valami másba. Halló, ez itt a versenyszféra. Jobban járnánk mindannyian.

Nézzük a kifogásokat: A táblát illetően nem állja meg a helyét, mert akár egy ingyenes kartonpapír is megteszi, teljesen mindegy, hogy azt maga csinálta vagy a comtól kapta, speciel csak nagyon elvétve látom a comos táblákat. Az ingyenesség csak a kép nélküli hirdetésekre igaz, ez csúsztatás. A magánszemély egy ingatlant képpel sokkal drágábban hirdethet meg, mint mi, mindegy milyen csomagról beszélünk. (Azt ne is említsük, hogy kismillió portálon lehet ingyen hirdetni képpel, akkor miért pont a com ellen tiltakozzunk, miért nem piszkálunk másokat is? Tovább megyek, az rendben van, hogy magánszemélyként ingyen hirdethetünk majdnem bárhol mondjuk egy használt árúcikket?) A feliratozás is fából vaskarika, mert ugye a szöveg elejére is oda lehet írni szép NAGY betűkkel, mint ahogy ezt rengetegen meg is teszik. A kreditrendszer pedig nem egyedül a comon használható és nem is az ő találmányuk, nem mellékesen egy bizonyos minőségbiztosítási funkciót is ellát, elég ha párhuzamként a google adwords hirdetéskre gondolunk. A Google vagy a Facebook nem fordítja "egymás ellen" a cégeket? Egy közbeszerzésnél elvárjuk a versenyt (hahaha), itt ne legyen?

De tegyük fel, elkülditek a comnak a petíciót mondjuk 500 aláíróval. Mi lesz akkor? Komolyan egymásra néznek, hümmögnek és szemlesütve, meghunyászkodva csökkentik az áraikat min. 20%-kal vagy kiszínezik a petíciót és körberöhögik? Netán inkább szállóige lesz a cégen belül, ha mondjuk valaki fizetésemelést, esetleg egy kávét kér, rögtön rávágják, hogy írjon petíciót? Ha az előfizetők fele, azaz 1000 cég/iroda otthagyná őket, akkor sem változna semmi. Most is csak egyre több az előfizető. Ha holnap senki nem tankolna, lejljebb vinnék a benzin árát? Mióta beszéli meg egy szolgáltató az ügyfeleivel a saját árstratégiáját? Mondjuk egy kisvárosi cipész vagy kulcsmásoló. Még akkor se, ha konkrétan egy 20 ezres város egyedüli szolgáltatói. Főleg akkor nem... Mennyire nonszensz ez már? Sorry, de ez nekem ciki.

Mégis, ki, mi alapján, milyen felhatalmazással és milyen módon hivatott bárkit is kiemelni és kinek a költségére és milyen árral? Na ettől a hideg is kiráz. Már látom, hogy iroda, saját honlap, logo és url nélküli, végzettség nélküli, előre egyeztetett helyszínen a konyhában vagy a mekiben találkozunk tipusú zugingatlanosok fognak virítani makkos cipőben, fehér teniszokniban, kihízott ingben, akik nem válaszolnak az e-mailekre és csak röviden megcsöngetik az ügyfelet, hogy az hívja vissza őket a saját költségén. De biztos csak rosszindulatú vagyok.

A jelenlegi csomagok pedig számomra igazságosnak tűnnek, adagonként lehet vásárolni, ha akarod kredittel, ha nem, akkor meg nélküle, vagy veszel hozá még kreditet vagy nem. Az 50-es darabszám elég önkényesnek tűnik, de valahol kell szabni egy határt. Nekik itt sikerült.

Persze elsőre nekem is tetszene ha olcsóbb lenne, csak ingatlanosok lennénk a comon stb. de ettől még nem változna lényegesen semmi. Nyomorult helyzet is lenne, ha ettől függne bármi is. Egy normális iroda költségvetésének és munkájának csak a töredéke kapcsolatos az ingatlan.com-mal, ha ez ekkora nehézséget okoz, talán inkább hagyni kellene a dolgot. Így kevesebb versenytárs lesz a piacon. Kevesebben fogják lopni a hirdetéseimet, a képeket, szövegeket, kevesebben fognak megbízás nélkül hirdetni, ill. alacsonyabb árral csalni, kevesebb csali hirdetés lesz és kevesebben fognak ügyfelelt lopni, kevesebben lesznek a kóklerek.

A változó piac, mindig tisztulást hoz. Ha romlik azért, ha javul azért. Most épp kifordul önmagából. Izgalmas.

Én ennek csak örülni tudok.

Hallottam már olyat is, hogy "Legyen csak sokkal drágább a com, hulljon a férgese". Hmmm... :)

Tudom, sokaknak ez tűnik egyedüli megélhetésnek, de a világ alapvetően tojik a fejünkre és a sirámainkra. Igen, még az enyémre is. Senkit sem érdekel miből élünk, mit teszünk érte vagy mit kockáztatunk. Senki nem sirat egy csődbe ment kisiparost vagy boltost. Miért pont egy ingatlanos érdemelne más bánásmódot? Miért a versenytársak segítségét várjuk? Kartellezzünk? Ezen fog váltotatni egy petíció? Nekünk kell kikaparni a gesztenyét, ha nem ebben az üzletágban, akkor egy másikban.