Tiltakozás a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás miatt


Vendég

/ #5216 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tényleg nagy verés lesz, már érik, a 2014

2011-11-11 12:47

#5215: nyomorban az országunk - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tényleg nagy verés lesz, már érik, a 2014

Figyi, büdöskomcsi féreg: a közvéleménykutatások reprezentálják a köz véleményét. Úgy készülnek, hogy demográfia jellemzők alapján (általában: nem, lakóhely, életkor, iskolai végzettség) kiválasztanak véletlenszerűen valahány embert,  úgy hogy ennek a kiválasztott csoportnak a demográfiai jellemzői lehetőség szerint megegyezzenek a teljes ország demográfiai jellemzőivel. (Eddig még sikerül követni, büdöskomcsi féreg?) Ezért aztán a kis számú ember véleménye tükrözni fogja a teljes ország véleményét.

Megpróbálom másképp, még szájbarágósabban:  Fogsz egy nagy zsákot, amely tele van mák, búza, köles és rizs keverékével. Tudni akarod, hogy melyikből mennyi van. Az egészet nem tudod megszámolni, mert az nagyon sokáig tartana és nagyon költséges. Ezért véletlenszerűen kiválasztod a zsák egy részét (több helyen) és a véletlenszerű mintában leszámolgatod a mákot, búzát, kölest és rizst.

Az, hogy te a büdöskomcsi féreglyukad közelében mit hallasz vagy mit szeretnél hallani, stb. teljesen érdektelen a köz véleményének alakulása szempontjából. Esetleg előfordulhat,  hogy egy kis helyen sok mák van a zsákban valamiért, de az nem jelenti azt, hogy a teljes zsákban is sok a mák.

A közvéleményt ezzel az ábrával lehet jellemezni, nézegessed csak még egy kicsit:

 

http://kepfeltoltes.hu/111110/tarki_www.kepfeltoltes.hu_.jpg...