Petició a "deviza" és lakáshitelesekért

Quoted post

démontündér

2011-10-25 18:07

nekem most akar felmondani az Fhb bank pedig próbáltam egyezkedni velük de nem hajlandók így lehet hogy inkább felrobbantom a házat

Válaszok

magdaléna!

#604 Re:

2011-10-30 10:33:55

#602: démontündér -  

SZIA démontündér!

Ne tedd !

Van megoldás !

Menj a www.hitelkarosultak.hu oldalra , és regisztrálj. Ott tudsz szerezni akár konkrét levél mintákat !!

Ne félj !!!!! Féljen a bank !! Van oka rá!

Ez a Magyar Szociális Fórum által indított fórum és neves szekértők adnak segítséget, valamint azok, akik a baj sok féle stádiumában vannak !! Konkrétan tudnak segíteni !! Lakás és kocsi hitel ügyben egyaránt.

Persze mindenkinek SAJÁT felelős döntése, mit csinál!  / Hogyan informálódik, mit használ fel stb../

Például:

Egyik Sorstárunk segítségként megküldte a levelét, amit a banknak írt! Hátha segít sokaknak, persze a saját bajára
kell átültetni.
De ez csak egy konkrét segítség!! Aki időt nyer, életet nyer !

.......................Bank
................................

Tárgy: Elszámolás megkérése.

Szerződés azonosító:………………

Tisztelt Cím!

……………………………………………………………………………………..,kérem,hogy a

fenti szerződés azonosítón nyilvántartott:....................-én megkötött,klasszikus

jelzálog alapú hitelszerződésemmel kapcsolatban szíveskedjenek részemre tájé-

koztatást írásban megküldeni:

Hiteligénylésemkor .......millió forint hitelkérelmet terjesztettem elő t.Címnek.

A hitel összegét kérelmemnek megfelelően,a kért összegben számlára utaltan

megkaptam,forintban.

Szerződésem megkötése előtt összehasonlító tájékoztatást sem szóban,sem írásban

nem kaptam önöktől arra vonatkozóan,hogy milyen formában szeretném az igényelt

hitelt megkapni:forint alapú hitel esetén:költségek,kamat….stb összegek vonatkozásá-

ban vagy deviza alapú elszámolást kérem,összehasonlíthatóan a két hitelnyújtás

költségét ill. kockázatát. Erre nem adtak önök lehetőséget,nem volt meg önök részé-

ről a megfelelő fogyasztói tájékoztatás. Csak azt tudtam,ilyen feltételekkel tudnak

adni hitelt,másképpen nem.

Véleményem szerint ez már a fogyasztó megtévesztése volt önök részéről.

Szerződésemben szerepel az 1. pontban,miszerint nekem .................CHF összegű

kölcsönre van szükségem.

1./ Kérdésem önökhöz:hitelkérelmemben én 5 millió Ft hitelt igényeltem önöktől,

milyen alapon lett megállapítva részemre a CHF összeggel nyilvántartott hitelem?

2./Deviza átváltás árfolyamát: ...............CHF alapon jelezték a szerződésemben,majd

ezen devizát eladták nekem:.............. Ft árfolyamon.

Mi alapján számoltak árfolyamot?

Kérném bizonyítani könyvelési dokumentum alapján,hogy a szerződésem napján

a fent említett deviza (CHF) az önök rendelkezésére állt,volt valós pénzmozgás

a hitelezésem során vagy virtuális elszámolás áldozata lettem én is?

3./ A fenti számú szerződésemben a bizonyos pontok alatti elszámolások egyszer

forintban,majd átszámított értékben CHF alapon jelennek meg,amelyből csak

számomra az tűnik ki,hogy a havi törlesztő részletem az   .........millió forint hitelem

után ..................CHF.

Az önök THM számításában csak forint összegű figyelembe vett költségek

szerepelnek. Nem átlátható az a szerződés,amelyet velem úgy írattak alá,hogy

elolvastam mindent,és elfogadom az abban szereplő tényeket a hitelemre vonat-

kozóan .Megjegyzem, még szakember sem tudta volna egyszeri elolvasás során

értelmezni,miről van szó,mert megtévesztő, számszakilag ellenőrizhetetlen

szerződést fogadtattak el velem,mint adóssal.

Kérném, a fentiekre a teljes összegű,havi bontású elszámolásomat a hitel felvétel időpontjától
az utolsó nyilvántartott törlesztésig az alábbi bontásokban:

1./Az általam befizetett törlesztő részleteket havi elszámolásokba:

Tőke,kamat és esetleg az önök + költségei vonzatában.

2./ Konverziós díjak kimutatása,szintén szerződéskötéstől,havi elszámolásban.

Mi után és mekkora összeggel terheltek engem a fiktívnek tűnő konverziós

díjakkal?

3./ A kamatok változásának mértéke,havi kimutatásban:

Mi után és mekkora összegekkel változtattak a kamatok havi elszámolása

során?

4./ A kezelési költségek változásának alakulása,havi elszámolásban úgy,hogy

mi indokolta azok folyamatos változását ilyen mértékben?

Az önök által megküldött havi folyószámla kimutatásukban a fenti tények nem

követhetőek értelem szerűen,csupán az önök tényét közlik,mennyit számoltak

el a havi befizetésekből,mire, de ezek valós ténye nem átlátható.

5./ A hitelemet forintban kaptam meg,nem devizában. Én devizát nem is láttam

a hitelezésem során,csupán annak vételei-eladási elszámolását az önök részéről.

Milyen forrásból vették önök a devizát:MNB-től vagy nemzetközi szabadpiaci

forgalomból?Mi alapján vettek CHF devizát és mennyi összegben az én 5millió

forint hitelem folyósítására.

Milyen banki,egyoldalú döntés alapján számoltak nekem devizamozgást,ha én

a hitelkérelmemben forintot kértem.

6./ Mire kell fizetnem az árfolyamváltozások (CHF) miatti összegeket,ha én nem

vettem önöktől svájci frankot,nem kértem,nem is láttam.

A Pp.121.§(4).bek. alapján, önöknek a konkrét hitelügylet kapcsán a szerződés szerinti 
deviza elkülönítetten és nevesítve állt rendelkezésükre a hitelnyújtástól kezdődően.
Kérem a válaszukat figyelembe vették-e az elkülönített forrást a hitelezésem során.

A fentiek alapján t.Cím a havi folyószámla kimutatásaiban nem érthető, nem nyomon követhető

számszaki összegek szerepelnek.

A ......... hónapos kamatperiódusok változása során megküldött fizetési kötelezettségi

értesítőkben sem lehet kiszámítani a fentiekben előadott költségek és a pénzmozgások

összegét.

A 2011.... hó ... napi értesítőben .........,-Ft konverziós jutalék. Milyen összeg után és mi alapján

került elszámolásra? Mit tartalmaz a havi:........ CHF kezelési költség összeg?Mi után?

Kérném,szíveskedjenek részemre igazolni,mely forrásköltség csökkenésük

alapján módosították a szerződésemet oly módon,hogy a 2011.   hó ...napi-i értesítő

levelükben 2011..... hó ...nap-től éves kamatemelésük – ........%-ról  .....%-ra- nőtt,

amely alapján az én havi törlesztő részletemet közel ..............forinttal emelték.

Egyoldalú szerződésmódosításukra hivatkoznak,de konkrét adatok,tények nem

szerepelnek a módosítás indoklásában.

Csak az a tény,hogy el kell fogadnom. Mi alapján köteleznek egy,a számomra nem

igazolt költségemelkedés megfizetésére?

Tájékoztatom önöket,hogy tevékenységük során rám hárított,egyoldalú fizetési

kötelezettségemet ezáltal oly mértékben növelték,ami már életvitelemet, megélheté-

semet súlyosan veszélyezteti.

2011..............havi jövedelmem:…....……,-Ft,amelyből

egyoldalúan, ismeretlen összegű költségekkel növelt jelenlegi törlesztő részletem

összege havi:.........................,-Ft.

Fizetési könnyítéssel nem tudok élni, mivel később a többletet még úgysem tudnám

megfizetni. Miből?   Ha most nehezen fizetem a jelentősen megnőtt havi törlesztést,
később hogy fizettném a többlettel együtt ?

A fentiek miatt létbiztonságom veszélybe került,ezért kérem t.Címet,hogy a felém

támasztott nagymértékű devizaárfolyam rám nézve terhelő részét eltörölni szíves-

kedjenek.

A Ptk.4.§(3).bek. kimondja,hogy a polgári jogok gyakorlása és a kötelezettségek

teljesítése során a felek a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megfelelően,

kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

Személy szerint én azt tapasztalom,hogy önök és köztem a kölcsönös együttműködés nem áll fenn,

mivel önök csak minden okiratukban szereplő pontokban,levelekben azt közlik velem,hogy

az adós köteles,a bank jogosult.

Én mire vagyok jogosult az adott hitelezésük során?

Köteles vagyok elfogadni és betartani az önök követeléseit,indoklásuk részletezése,áttekinthetőség

nélkül,de úgy vélem ezzel szemben jogom van megtudni annak valós fennállását is.

A 8/2010.-LAK-2051.sz.utasítás 1.sz.melléklete:

Magatartási kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni

tisztességes magatartásról.

A kódexet aláíró hitelezők kötelezettséget vállalnak arra,hogy a kódex előírásait az ügyfelekkel

szembeni magatartásukban,továbbá belső üzletmenetükben a Kódex és a hatályos jogszabályi

rendelkezések szerint önkéntesen érvényesítik az alábbi alapelvek szem előtt tartásával:

„Transzparencia elve,amely alapján a lakossági hitelnyújtás körében fokozottan érvényesítik a

közérthetőséget és átláthatóságot,a szükséges információk hozzáférhetőségét.”

„Szabályszerűség elve,amely alapján az aláíró hitelezők gyakorlatukat a jogszabályoknak és a jó

gyakorlatot elősegítő elvárásoknak megfelelő tartalommal,szabályzatokban rögzítik.”

„A szimmetria elve,amely alapján,ha a feltételek illetve körülmények kedvező irányba változnak,e

változásokat is érvényesítik ügyfeleik számára.”

A magatartási Kódexet t.Cím is aláírta tudomásom szerint.A Kódex hatálya előtti rendelkezések,

jogszabályok a hitelt nyújtó pénzintézetek számára ugyanilyen normákat írt elő.

A fentiekre hivatkozva közlöm önökkel,hogy .............................-én megkötött hitelszerződésemben

foglaltak nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek,nem tartalmazzák az önökre is

kötelező irányelvek betartását,kizárólag csak az én (mint adós) fizetési kötelezettségemre

vonatkozóan általánosan megfogalmazott és alkalmazott „formai” nyomtatvány önökre előnyösen,

előre megfogalmazott szerződési minta- kitöltve a személyemre megállapított összegekkel-.

Ingatlanfedezetemet jelzálogként elfogadták. Hitelképességemet a megváltoztatott egyoldalú

szerződésmódosításoknál nem vizsgálták meg,csupán előírták a változás összegét részemre.

A fentiekben megköttetett jelzálog típusú kölcsönszerződésemet részben semmisnek tekintem,

a Ptk.234.§ és a Ptk.200.§(2)bek.értelmében.

A devizában nyilvántartott kölcsönömet az alábbiak miatt kérném a folyósított forintnak megfelelő

kölcsönként kezelni és nyilvántartani.

Hivatkozva az általam fent előadottakra,kérném önöktől a már teljesített befizetéseimből

a részletes elszámolású kimutatást megküldeni szíveskedjenek.

Kérném,szíveskedjenek megválaszolni,mennyi összegű a kimutatásuk napján a még hátralévő

és fizetendő hitelem összege? Mennyit kell még a már befizetett törlesztő részletek figyelembe

vételével a ............................-én felvett ...........................,- Ft nem svájci frank hitelemből még t.Címnek

visszafizetnem.

Az önök által részemre folyósított .........millió forint hitelt vissza kívánom fizetni t.Címnek,de olyan

feltételekkel,amelyek számomra teljesíthetőek és tisztességes szerződésen alapul.

Az 1993.április 5-i 93/13.sz. Európa Tanács Irányelv kimondja,a tisztességtelen szerződési elemekkel

készült szerződés kötelezettségei alól az adós mentesül. Ezen irányelvet a magyar joggyakorlat is alkal-

mazza 2008.március 1-től.

Feltételezve és bízva t.Cím szociális alapú támogatásában,valamint a jogkövető magatartására

jelen levelemben foglaltak alapján kérésemnek eleget téve,sikerül önökkel a fenti kérésemben

bírósági peren kívüli megállapodást kötnünk és az elszámolásuk alapján a virtuálisnak vélt

CHF elszámolásomat forint elszámolású szerződésre módosítani,a többletként elszámolt befi-

zetéseimet a további tartozásomra jóváírják.

Az egyoldalú szerződésmódosítás az önök részéről (hivatkozva a jogszabályaikra,vélhetően törvényes)

viszont velem szemben tisztességtelen.

A magyar jogszabály kimondja,hogy az egyedileg meg nem tárgyalt feltétel tisztességtelenségét

önmagában az is megalapozza,hogy a feltétel nem világos vagy nem érthető,és az ilyen tisztességtelen

kikötés semmis.Ptk.209.§(4).bek.,Ptk.209.§/B (2)bek.

A törvény szerint a Ptk.312.§ (3) bek. alapján ilyen esetben bekövetkezik az,hogy a kötelezett szabadul

a tartozása alól,és követelheti kárának megtérítését.

Kérném t.Címet,a fentiekben foglaltakat figyelembe véve szíveskedjen a kért adatokat,válaszokat

részemre 30 napon belül megküldeni szíveskedjenek.

Köszönettel és tisztelettel:

Kelt, ..........................., 2011.év ...........hó........nap.

…………………..

adós
becsapott

#607 Re: Valószinű,hogy én is felégetem a házamat,ha nem lesz más megoldás csak az elvesztése!!

2011-10-30 17:41:40