Tiltakozás a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás miatt

Quoted post


Vendég

#5624 5620-ra, a tudományos munkatársnak.

2011-11-20 18:47

Te jószagú ég! Ez az idióta még arra is képes, hogy a szocializmus és a náci eszmerendszer közé egyenlőségjelet tegyen azon az alapon, hogy mind a kettő nevében benne van a "szocialista" szó. Gyűjtögethetsz te a Wikipediáról akármit, ha a fejedben nem áll össze a rendszer! A náci Németo. és a sztálini Szovjetunió cél- és eszmerendszere fényévnyi távolságra állt egymástól. /a terjeszkedő politikát leszámítva, mert azt mindkettő akarta, de más-más okból./ Az országok élén álló diktátorok által alkalmazott módszerek voltak hasonlóak. Ezeket a lépéseket viszont minden diktatúrát kiépítő vezér megteszi, éljen bár kapitalista vagy "szocialista" társadalomban. Ilyenekre gondolok:
- Egy ember kezében összpontosul a hatalom. Mindenről a "vezér" dönt.
- Fokozatosan felszámolják a többpártrendszert. Az ellenzéki pártok vezetőit koncepciós eljárásokkal félreállítják, hiteltelenné teszik. Az így meggyengített pártot "leszalámizzák". A velük ideológiai közösségget valló pártokat beolvasztják. Ellehetetlenítik a megmaradt, kispártok működését.
- Kiépül a "pártállam." Minden fontos tisztség betöltéséhez a párt jóváhagyása szükséges. Leginkább a saját, megbízható emberük kerül társadalmi-, gazdasági-, később kulturális vezetői székbe.
- Megszűnik a hatalmi ágak egymástól való függetlensége. /Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás/
- Felszámolják a fékeket, ellensúlyokat. Minden olyan szervezet hatáskörét csökkentik, amelyik ellenvéleménnyel állhatna elő.
- Választásokat tartanak ugyan, de minek? Gyakorlatilag egy párt rendelkezik befolyással; gyakran a választásról szóló törvényt is úgy módosítják, ahogy számukra a legelőnyösebb.
- A munkások által létrehozott szervezetek /pl. szakszervezet/ jogosítványait megnyirbálják, gyakran a működésüket is akadályozzák. Helyettük olyan munkásszervezeteket hoznak létre, amelyek élén már a saját emberük áll, ezért ez az "új" szervezet érdekérvényesítő lehetőséggel, akarattal nem rendelkezik.
- Kialakul a személyi kultusz. A "vezér" tévedhetetlenségét, érdemeit kötelező elismerni és hangoztatni. Dicső cselekedetei megjelennek az irodalmi, zenei és képzőművészeti alkotásokban.
- A másként gondolkodókat eleinte csak "leférgezik," de jöhet a fekete autó, a munkatábor és a többi.......
- Majd megkezdődik a párton belüli tisztogatás..

Tovább is van, mondjam még?????

Válaszok


Vendég

#5625 Re: 5620-ra, a tudományos munkatársnak.

2011-11-20 19:02:43

#5624: - 5620-ra, a tudományos munkatársnak.

A náci Németország  és a sztálini Szovjetunió cél- és eszmerendszere nagyon is közel állt egymáshoz, büdöskomcsi patkány.  Többek között a személyi kultuszban is. De a felsoroltaknál sokkal mélyebb  hasonlóságok és párhuzamok is vannak.