Tiltakozás a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás miatt

Quoted post


Vendég

#13629 Re: Re: Re: Re: Re: Ocsmány büdöskomcsi gyurcsányférgek!

2012-11-12 09:46

#13628: L. - Re: Re: Re: Re: Ocsmány büdöskomcsi gyurcsányférgek! valami érzés csak van benne

Az undor érzése egyetemes. Nálunk, szemben az állatokkal, a primer, zsigeri undor mellett kialakult a morális undor is: sokan undorítónak nevezik például a hazugságot, a képmutatást, a zsarnokoskodást. A képzettársításon alapuló undor is elsősorban emberi jelenség, melyet a mindennapi kommunikációban is kihasználunk: ha azt mondjuk valakire, hogy férges, a férgek iránti gyakori ellenszenvre építve jobban meg tudjuk utáltatni, mint ha egyszerűen azt mondanánk, hogy rosszindulatú. Az undor – akár a félelem, a düh, a szomorúság és az öröm – az összes kultúrában megtalálható, alapvető emóció. A genny, a férgek, a rothadó élelem, vagy a guberáló állatok kiváltják a világ minden pontján felismerhető, egyetemes arckifejezést: ráncolt orr, nyitott száj, felhúzott ajkak. Ha erős a viszolygás, mindezt torokszorítás, émelygés, sőt hányás is kísérheti.

Ismert, hogy az undort a szívverés lelassulása kíséri, míg a haragot a szívverés gyorsulása. Haidt és tanítványa, Gari Sherman kísérletük során szívmonitorral követték nyomon alanyaik pulzusának változását, miközben olyan filmet vetítettek nekik, amely általában morális felháborodást vált ki, de zsigeri undort nem ébreszt. A résztvevők undorról és haragról számoltak be. Pulzusuk eközben nem emelkedett, hanem csökkent. Azoknál, akik azt mondták, hogy a torkuk is elszorult, a szívverés lassulása nagyobb mértékű volt. Haidt szerint ez az első fiziológiai bizonyíték arra, hogy a társadalmi, morális undor erős kapcsolatban áll a zsigeri undorral, vagyis valódi undor, nemcsak metafora, vagy egyfajta harag.

Agyi képalkotó eljárással készült munkák szintén kimutatták a zsigeri és morális undor közti átfedést

Válaszok


Vendég

#13630 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ocsmány büdöskomcsi gyurcsányférgek!

2012-11-12 09:53:54

#13629: - Re: Re: Re: Re: Re: Ocsmány büdöskomcsi gyurcsányférgek!

No, remélem ez elég jó leírás volt, hogy mit érzek irántatok, ti rendkívül ocsmány és förtelmes büdöskomcsi gyurcsányférgek!