Veszélyben a művészvagyon

Vendég

/ #102 #101 Nem kell csodálkozni

2011-04-07 14:14

Kedves 101!
Sok mindenben igaza van, egyáltalán nem tökéletes a "rendszer" A MAOE-ra értem. Igen, még tagjai között vannak korábbi rendszert kiszolgálók, volt párttagok, munkásőrök stb. csupán az a baj, hogy mégiscsak egyetlen érdekvédelmi szervezetünk. ma mindenki művésznek tekintheti magát. Olyan kiállítások nyílnak nyakra-főre, melyeksokszor a piacra valók. Művészetértő ember még kevesebb van, kulturálatlan, hozzá nem értő emberek döntenek művészi kérdésekben. A másik probléma az egész területet érintő korrupció. Milliókat kifizetnek szemetekre, mert jó haver vagy visszafizet a honoráriumból....
De ha ez sincs. akkor mindennek vége. Demokratikus, etikus módon újraszervezni- ma lehetetlen. Nincsenek a művészetet támogató törvények, jogszabályok (adókedvezmény, rendszeres kiállítás lehetőség, nem működik a mecenatúra. A gazdasági koncepció, a megszorítás különösen minket érint, mert nem vagyunk vállalkozók, nem tudjuk követni az inflációt stb.
Szerintem nagy megújulásra lenne szüksége a MAOE-nak is! Valóban a tagság nem nagyon tudott beleszólni a dolgok menetébe, de valljuk be, kicsit el is kényelmesedtünk. A megújulásra meg van a lehetősége, kérdés tudunk-e élni vele. Ha nem, akkor ez is süllyesztőbe kerül. Nekem nincsenek nagy reményeim.
Anglia- London: a múzeumok állandó kiállításai ingyenesek, tanulók ezreit viszik iskolaidőben a műzeumokba, ott rajzoltatják, foglakoztatják őket, kiértékelnek stb.Felkészítik őket egyfajta tájékozottságra. Nálunk kutyaütő tanárok csak elrontják a gyerekeket, vagy "rajztáborokban" -persze pénzért butítják őket tehetségtelen "művészek". Vissza kellen állítani a diplomák rangját, a támogatás rendszerét megszervezni, a kiválasztódás lehetőségét megadni mindenki számára. Addig egy nagy maszlag az egész.