Az akác legyen hungarikum!


Vendég

/ #324

2014-02-04 19:02

Az akácméz tulajdonságai

Az akácméz színe kristálytiszta, egészen enyhén sárga, vagy egyes évjáratokban zöldes árnyalatú. Az akácméz illata akácvirág illatú. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé, íze a legtöbb méznél édesebb, míg savtartalma a legtöbb méznél alacsonyabb. Gyümölcscukorban igen gazdag, így lassan ikrásodik, akár 1-2 évig is megőrzi állagát. A világ három legkevésbé kristályisodó fajtaméze közül az egyik az akácméz. Jó édesítő képessége mellett ezért is olyan keresett a világpiacon.

Az akácméz hatásai

Az akácméz robinint és akacint tartalmaz, ezért jó általános fertőtlenítő hatása van, méregtelenítő és köhögéscsillapító hatású.Gyomorsav túltengés esetén hatásos lehet. A akác mézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatása van. Nem közömbös a sportolásnál tapasztalt izomlazító képessége sem.

Enyhe íze miatt szívesen használják az akácmézet süteményekbe. De nyersen, csemegeként is fogyasztható, de készítenek belőle mézes pálinkát, mézes bort és mézbort is.