Quaestor károsultak megmentéséért

Vendég

/ #759

2015-03-21 05:31

Kedves Csoporttársaim!

Írtam Orbán Viktornak egy e-mailt. Magánemberként, saját nevemben. Bemásolom ide a szöveget. Mielőtt bárki azzal támadna, hogy a levél "nyalós", megkérlek Titeket, gondoljátok át, hogy mit érhetünk el agresszióval, ízléstelen, oda nem illő hangvétellel. A dolog lényege, hogy legyen meg a kormánynak a story, amivel odaállhat, és a megmentőnk szerepében tetszeleghet. Azt ugye egyikünk se gondolja, hogy majd a mi sok szép szemünkért kiállnak, és minden bűnüket meggyónva fizetnek? Azt is látni kell, hogy jelenleg csak ők vannak pozícióban ahhoz, hogy segítsenek, ha akarnak. És pénzük is csak nekik van... Szép, hogy az MSZP a partvonalról bekiabál, de ahogy tudom, nekik már a székházaikat is el kellett adni, mert nem bírták fenntartani...

Na mindegy. Szóval itt a levél. Szerintem az üzenet világos: választópolgárok százezrei az előző kormány vétke miatt... Ha nem történik semmi a jövő hét közepéig, akkor gondoljuk tovább a helyzetet. Én még holnap megpróbálok egy külföldi újságírót, a külföldi nyomásgyakorlás, lepel-lerántás lehet hatékony.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Nagy Imre újratemetése óta tisztelője vagyok. Ugyan akkor én még csak 14 éves voltam, de csodáltam az igazságérzetét, valamint a bátorságát, hogy ki mer állni az igazáért, nem kis kockázatot vállalva akkor ezzel. Remélem, a hosszú évek alatt egyik sem hagyott alább Önben, bízom abban, hogy ma is síkra száll az igazságtalanságokkal szemben.

A Quaestor ügy kapcsán keresem fel Önt. Magam is Quaestor kötvényes vagyok - bár a saját kötvényeimet évekkel ezelőtt eladtam, a számlámon ma is vannak kötvények: a 91 éves, vak Édesapám a nyugdíjából nehezen megtakarított forintokból vásárolta azokat. A célja az volt, hogy ha engem valami ér, és nem tudok róla tovább gondoskodni, legyen mihez nyúlnia.

A befektetéseimmel annak idején egy ésszerű kockázatot vállaltam magam is, később az Édesapám is és velünk együtt soktízezer honfitársunk - egy államilag felügyelt, ellenőrzött piacon. Megbíztam a felügyeletben, ezért fel sem merülhetett bennem, hogy egy ilyen mérvű csalás ma Magyarországon előfordulhat. így annak kockázatát sem tudtam mérlegelni. Arról nem is beszélve, hogy a csalás kockázata hogyan hat majd az ésszerű kockázatomra.

Olvastam az MNB Quaestor Értékpapír Nyrt-nél végzett, 2013-as átfogó vizsgálatának határozatát. Bár laikusként, de azt látom, hogy már akkor is ott voltak a súlyos hiányosságok a cég részéről. Biztos vagyok abban, hogy ezt Ön is, és sokan mások is látják. Azonban azt is látom, hogy az előző, MSZP kormány sorozatos intézkedései olyan feltételrendszert teremthettek a Quaestor cégcsoportnál, ami jelentősen megnehezíthette a hatékony ellenőrzést. Például hozom a PSZÁF Quaestor Értékpapír Nyrt-nél 2008 végén folytatott célvizsgálatát, amely a csoportkapcsolati kockázatokra irányult, ilyen kockázatot azonban nem tártak fel egy olyan cég esetében, amely egy másik, cégcsoport érdekeltségi körébe tartozó, nem éppen tőkeerős kötvénykibocsátó partner termékeit értékesíti. Szintén nem kedvezhetett az ellenőrzési hatékonyságnak az sem, hogy a PSZÁF 2009 februárjában közös felügyelet alá vonta a Quaestor csoporthoz tartozó vállalkozásokat, ezek után pedig 2009 márciusában elfogadta a Quaestor Értékpapírkereskedelmi Nyrt. dematerializált értékpapír-kezelésről szóló módosított szabályzatát. Mindehhez már csak hozzájárult az, hogy az előző kormány módosította a felügyeleti törvényt (jelenleg jegybanktörvény), csökkentve az átfogó ellenőrzések gyakoriságát. Az ilyen módon megteremtett feltételrendszer pedig kedvezhetett egy ilyen, jelenleg alaposan feltételezett, különösen nagyértékű csalás elkövetésének, amelynek következménye mára már nem csak a túlértékesítésből eredő kár, hanem azzal ok-okozati összefüggésben a “legálaisan” értékesített kötvények bedőlése is, és így soktízezer befektető megkárosítása.

Hogy a fenti két opció közül ki hogyan értékeli és értelmezi ezt a helyzetet, az nagyban függ attól, hogy önmaga, családtagjai, vagy barátai érintettek-e a Quaestor ügyben, illetve mi lesz annak megoldása. Biztos vagyok abban, hogy az embereket érdekli, hogy szétesik a hármas metró, valaki besúgó volt-e, vagy nem, vagy a boltok vasárnapi zárva tartása, de a saját megtakarításaik, a saját vagyonuk, pénzük sokkal jobban érdekli őket, sokkal erősebb motivációt jelent számukra. Elég, ha csak a régi klasszikusokra gondolunk, például Maslow szükséglethierarchia-elméletére. Az emberek sokmindent elfelejthetnek, de a saját, verejtékes munkával megkeresett vagyonukat nem felejtik el. Nagyanyáink a mai napig nem felejtették el a padlások lesöprését. Akikről pedig a Quaesor ügyben szó van, dolgos, adófizető emberek, akiknek a munkájuk révén nem tartozásaik, hanem megtakarításaik voltak.

Biztos vagyok abban, hogy van ésszerű megoldás a Quaestor kötvényeseinek kártalanítására. Mellékelten elküldöm önnek Rogán Antal Frakcióvezető Úrhoz címzett levelemet, amelyben - laikusként - felvetettem egy megoldási lehetőséget. Önök szakemberként, megfelelő szakembergárdával bizonyára ezt sokkal jobban átlátják, azonban megfontolásra talán érdemes lehet a javaslat.

A sajtóból származó értesüléseim szerint a Quaestor Értékpapírkereskedelmi Zrt-nek 50.000 érintett ügyfele lehet. Ha az együttérző családtagokat, barátokat is beleszámoljuk, többszázezer emberről, választópolgárról beszélhetünk. A minap olvastam, hogy míg a FIDESZ jelenlegi támogatottsága 21%, a Jobbik-é már 18. Akkor pedig most tényleg nagy slamasztikában van a haza… Ezt ép ésszel nem akarhatjuk. És nemsokára itt van a tapolcai időközi választás is, a kialakult helyzet pedig javíthatja ott is az ellenzék pozícióit.

Kérem Miniszterelnök Urat, az Ön vezetésével a kormány számolja fel az előző kormányból ránk maradt igazságtalanságokat, azok következményeivel együtt, ami jelen esetben a Quaestor kötvényeseinek kártalanítása. Országunk gazdasági növekedését, nemzetközi megítélését ingathatja meg, ha emberek százezrei veszítik el a kormányba, és Magyarország pénzügyi rendszerébe vetett hitüket.

Köszönöm szépen, hogy “meghallgatott”.

Üdvözlettel és tisztelettel: