Quaestor károsultak megmentéséért


Vendég

/ #2265 Re: Re:

2015-04-14 13:45

#2264: - Re:  

 Valóban: az ember elsősorban a banki ügyintézőtől tájékozódik, a hallottakat azonban mindig csak egy olyan alapnak érdemes tekinteni, ami jó kiindulásnak, de nem feltétlenül követendő befektetési tanácsnak. Sőt. Én is kaptam már sok olyan ajánlatot, amit (értsd szó szerint) kiabálva kellett visszautasítanom, mert a "tanácsadó" annyira nyomult az évszázad befektetésével.

A megtakarítások kezelése, a befektetés nagyon sok fáradozással, utánajárással, tanulással jár. Aki ezt nem tudja/nem akarja belefeccolni, az pénzben fogja megfizetni a tanulás árát, ahogy a mondás is tartja. Nem könnyű feladat, de nem lehetetlen.

Értem, hogy a q. hozamok nagyon jók voltak a banki betétekhez képest, de mindig fel kell tenni a kérdést, ha valaki a piaci átlagnál nagyobb kamatot ígér: miből fogja kifizetni a kamatokat? A q. ebből a szempontból meglehetősen ravaszka volt: valóban nem ígért gyanusan magas hozamokat, valóban nem ordított a hamisság a reklámból. Viszont ha ilyen ígérettel nem vették volna meg az emberek a kötvényt, kénytelen lett volna magasabbat ígérni.... és előbb dőlt volna be.

Egy gondolat a többi piaci szereplő felelősségéről: gazdasági újságok, internetes oldalak burkoltan bár, de felhívták a figyelmet "azon piaci szereplőkre, akik a kockázatmentes kamatoknál többet ígérnek és nem tudni, miből termelik ki a hasznot". Senki nem fogja leírni, hogy "emberek, vegyétek ki a pénzeteket az izé bankból/cégből, mert ott valami nincs rendben". Ez pánikkeltés, lásd, pár héttel ezelőtt az Erste-vel kapcsolatban egy péntek délután felröppent hírek: "valami gond van az ersténél". Perceken belül sorok álltak (valahol vidéken, nem tudom pontosan hol) a bankfióknál. Az Erste 1 órán belül reagált, közleményt adott ki, hogy minden rendben van és feljelentést tesz a rémhír terjesztője ellen. Pár óra alatt elült a pánik, de ezalatt az idő alatt pár milliárdot kikapkodtak az emberek a bankból.

Bármelyik bankot, pénzintézetet be lehet dönteni órák alatt egy híreszteléssel. Még az OTP-t is. Nem azért, mert a piszkos bankok ellopták a pénzt, hanem a pénzek összessége fizikailag nincs a bankban, hiszen ki vannak hitelezve, akár hosszú lejáratra.

Ezért nagyon óvatosan nyilatkozhat a többi piaci szereplő, viszont nekünk kell megtanulni olvasni a sorok között. A Buda-Cash után sok helyen utaltak rá, hogy "van még a piacon olyan szereplő, aki furcsán magas hozamokat ígér". És ebben az esetben a q. 6,5%-a már magasnak számított.

Olvasni kell a portfoliót, a hírkeresőn a gazdasági oldalakat, és idővel kialakul egy látásmód.

Mindezt egyáltalán nem kioktatásnak szánom, hanem egy kis indulásnak:)

És köszönöm, hogy köszönöd:)