Quaestor károsultak megmentéséért

Tomboy

/ #5499 Kárrendezés számítása.

2016-01-06 12:44

2015. dec. 15-én fogadta el a parlament a második, módosított quaestor törvényt. A 201-es Magyar Közlönyben jelent meg, a  száma pedig 2015. évi CCXIV. törvény.

A törvény 7 oldalnyi. Végigolvastam, elég nehéz olvasmány. Benne van a kézfizető kezesség, ezt tudjátok. Ami ránk vonatkozik, a lényeg az a 16.§-sa. Ez vezeti le a számítás lényegét. Bemásolom ide, lássa mindenki:

16. § (1) A kárrendezésre a követelés pénznemében kerül sor.

(2) A kárrendezésként kifizetett ellenérték mentes minden közteherfizetés alól.

(3) A követelés ellenértékének meghatározásakor a jogosult értékpapírszámláján a befektetési szolgáltató felszámolásának elrendelésekor nyilvántartott kötvény vásárlása érdekében megfizetett összeget, de jogosultanként legfeljebb harmincmillió forintot kell alapul venni.

(4) A kárrendezésre jogosult részére fizetendő ellenérték meghatározása során a (3) bekezdés szerinti összegből le kell vonni a kárrendezésre jogosultnak vagy jogelődjének 2008. január 1-jétől az 1. § (1) bekezdése szerinti kibocsátó által kibocsátott kötvényére tekintettel jóváírt hozamot.

(5) Ha a (4) bekezdés szerinti összeg nem haladja meg a hárommillió forintot, az ellenérték a (4) bekezdés szerinti összeg, csökkentve a BEVA által megfizetett kártalanítás összegével.

(6) Ha a (4) bekezdés szerinti összeg meghaladja a hárommillió forintot, az ellenérték a (4) bekezdés szerinti összeg hárommillió forintot meghaladó részének tizenegy százalékával csökkentett, majd a BEVA által megfizetett kártalanítás összegével csökkentett összeg.

(7) Az ellenértéket a (9) bekezdésben foglaltakra figyelemmel kell megállapítani.

(8) Ha a befektetési szolgáltató felszámolásának elrendelését követően az értékpapírszámla jogosultja meghalt, az ellenérték meghatározása során az örökhagyót megillető ellenértéket kell meghatározni.

(9) Ha a kárrendezésre jogosult vállalkozó, kérelmében adószámot is fel kell tüntetnie. A kárrendezésre jogosultnak meg kell tennie a csekély összegű támogatás szabályainak alkalmazásával kapcsolatos nyilatkozatot, valamint ezzel összefüggésben adatszolgáltatást kell teljesítenie.

(10) Ha a kárrendezésre jogosult vállalkozásnak minősül, úgy a kárrendezés során kifizetendő összeg állami támogatásnak tekintendő.

 

Szó szerint értelmezem a számítás menetét, érdekes megjegyzést teszek. A felszámolás elrendelésekor nyilvántartott kötvényeink és a vásárlása érdekében megfizetett összeg a kiindulási alap. Magyarul ez az utoljára nyilvántartott kötvény típusokat jelenti. Ha valaki az elmúlt 8 évben néhány esetben akár váltott másik kötvényre (amiktől végleg megszabadult, eladta, majd másik fajtájú kötvényekbe újra befektette), akkor az eladott kötvényeink, és azok esetében keletkezett hozamok szerintem nem vehetők el. Ádám Éváig visszamenni elég alkotmány (tulajdonhoz való jog) ellenes lenne. Nem tér ki a törvény arra az esetre, hogy minden létező összes hozam visszavéve. Nem így fogalmazza meg. Kiindul abból a nyilvántartásból, amiről mindegyikünk kapott igazolást. A hozamok levonása pedig csak a nyilvántartott kötvények esetében értelmezhetőek. Hiszen ami ezek előtt volt, az régen vissza lett adva a quaestor-nak. Tehát az utolsó kötvények vásárlása, befektetése előtti műveletek, hozamok maradhatnak!

Másik lényeges megjegyzésem pedig az, hogyha a kiszámolt ellenérték mínuszra jönne ki, akkor sehogyan sem rendelkezik a törvény. Ez ugyanis nincsen benne sehol sem. Ha az első kárrendezés során valaki többet kapott kézhez, akkor vissza csaknem fogja fizetni? Ha közben befektette, elköltötte, akkor meg nem is fogja tudni visszafizetni. Nekik jobb el sem fogadni ezt a második törvényt. Pénztártól való távozás után késő bánat, eb gondolat lenne logikusan!

Itt vagyunk a második kárrendezési törvénynél, és ez is töketlenre sikerült. Alkotmányellenes, diszkriminatív. Ezt is összecsapták a törvényalkotó jogászok. A Magyar nyelv a világon a legszebb, legkifejezőbb nyelv. Úgy látszik, hogy a jogászok nem tudnak érthetően fogalmazni, talán nem is magyarok?

Szóljatok hozzá, kérek mindenkit!

Ugyanis a végleges elszámolás értelmezése sokunkat megnyugtatna. Azon túl, hogy jól kibaltáznak velünk! Addig húzzák, hogy egyre kevesebbet kelljen visszafizetniük. Most olvastam, hogy 4 év alatt közel 50 milliárd Ft-ot kúrt el a kormány reklámokra, félelem keltésre. Mi részünkre meg nem hajlandóak zsebbe nyúlni! Nem adja ki Tarsoly borítékját a miniszterelnöki hivatal, pedig a bíróság jóváhagyta. Mikor derül ki, hogy bennfentes kereskedés volt a külügy pénzkivétele? Kiket vesztegetett meg Tarsoly a kormányban? Kik lettek volna a listán, amit sokan szeretnének tudni. Eddig csak 1 milliárd került meg, amin elszórakozgatott a Tarsoly bűnszövetkezet. Hol a többi lé? Polt Péter csak erre képes? Senki sem felel semmi esetben sem!?