Tiltakozás a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás miatt
Lukrécia Vendég |
/ #9865 Holokauszt2012-04-21 01:50Szép jó estét minden olvasónak! Nem tudom, magamra maradok-e, vagy rajtam kívül más is nézte ma este az M2-n este 10 után a dokumentumfilmet, Éva történetét. Én néztem. Számomra, felnőttként megrázó volt. A film témáját, előzményét éppen a közelmúltban meséltem több embernek is társaságban. A történet röviden: Adva van az Éva A5114 tetoválási számú auschwitzi túlélő, aki felszabadulásakor másfél éves volt, a tetoválási száma alapján magyar. A teljes családja Auschwitzban pusztult el, őt egy lengyel család vette magához és sajátjaként nevelte fel. 1964-et írtunk, mikor a Kossuth Zsuzsa gimnázium II.H. osztályának osztályfőnöke tudomást szerez a lányról. Ő szintén auschwitzi túlélő volt. Megszervezte, hogy a tanítási szünetben az osztállyal felkeresik Évát Lengyelországban, elhozzák Magyarországra és megpróbálnak élő rokonokat felkutatni. A dokumentumfilmet 1964-ben Sára Sándor forgatta, mi persze láttuk, hisz a mi gimnáziumunk érintett volt. Most, közel 50 év távlatából újra forgattak a még élő személyekkel, akik a filmben szerepeltek. Számomra többszörösen is felkavaró volt a film. Részben a nosztalgia, részben az a sok borzalom, ami Auschwitzban történt az emberekkel. Én a 80-as években kétszer jártam ott, napokig nem lehetett után hozzám szólni. Így voltam ezzel 2 évvel ezelőtt Jeruzsálemben a Holokauszt (Yad Vashem) múzeumban a magyar szobában is. 600.000 elpusztított magyar dokumentumai vannak abban az egy szobában, Ott állunk, nehéz mgszólalni, de volt a csoportunkban egy 40 év körüli fiatalember, rosszallóan ingatta a fejét. Mondo, mit szól ehhez a borzalomhoz, mire ő: "hogy ezek a rohadt zsidók hogy hazudnak". Köpni-nyelni nem tudtam, majd annyit kinyögtem: Mondja, maga minek jött ide? Ennyi kitérő után most emlékezem a régi iskolámra, arra a pár tanárra, akiket a képernyőn láttam és még némelyik engem is tanított és döbbenten tudtam meg, hogy szinte mindegyik túlélő zsidó volt. Érdekes, hogy ez a 60-as években mennyire nem volt téma közöttünk! Szinte senkiről nem tudtuk, hogy milyen származású, nem volt érdekes. Ember volt mindenki egyformán, kivétel nélkül. Miért kellett a világnak újra így elmenni a szélsőségek, a kisebbségek (zsidók, cigányok, arabok, stb... kirekesztése felé? Nem lettem vidám. Ha gondoljátok, interneten meg lehet nézni.
|
|
Taylor Swift elmaradt Bécsi Eras Tour koncertjét hozzuk Magyarországra!
A Budapesti Wesley Iskolák megmentésére, működésének engedélyezésére szülői és támogatói kezdeményezés
Van valami, amit meg akar változtatni?
A változást sosem azok indítják el, akik csendben maradnak. A petíció szerzője kiállt mellette és cselekedett. Ön is ugyanezt fogja tenni? Indítson egy társadalmi mozgalmat egy petíció létrehozásával.
Kezdje el saját petíciójátTovábbi petíciók, amik érdekelhetik
A Velencei-tó sukorói partszakaszának védelméért
1195 Létrehozva: 2024-09-29
Biztonságosabb gyalogosátkelőt a Gazdagréti út - Rétköz u. csomópontba
322 Létrehozva: 2024-10-16
Ingyenes kötelező ivartalanítás bevezetése és sintértelepi altatás tilalma
6676 Létrehozva: 2023-07-26
Élő testületi közvetítést Balmazújvároson!
158 Létrehozva: 2024-10-17
Kerékpárutat Náraiba
229 Létrehozva: 2024-07-08
ADJ REMÉNYT petíció a Duchenne izomdisztrófiával született gyermekekért
5049 Létrehozva: 2024-06-21
Hatékonyabb állatvédelmet Érden
112 Létrehozva: 2024-10-08
Buckai utak - Boglya utca közlekedésének fejlesztése
96 Létrehozva: 2024-10-20
Péteriben sebesség korlátozás a Petőfi utcában
94 Létrehozva: 2024-10-08
Hajmáskér és Veszprém tömeg közlekedése
92 Létrehozva: 2024-10-07
Fecskementési incidens Fenékpuszta
1117 Létrehozva: 2024-09-23
Nagykovácsi - Petíció a tűzijáték ellen
73 Létrehozva: 2024-10-13
A 36 os busz mindkét irányban térjen be a Tesco áruházhoz!
335 Létrehozva: 2021-12-02
Legyen verseny a magyar média- és szórakoztatóiparban!
2360 Létrehozva: 2023-01-05
Nyilatkozat a gyűlöletbeszéd ellen
47 Létrehozva: 2024-10-03
Petíció Aladár családjába történő visszahelyezésére és 6 pontos a gyermekvédelmi törvényjavaslatokért/Petición por el regreso de Aladár a su familia y 6 puntos por la petición de protección de menores
891 Létrehozva: 2024-03-21
Adózás könnyítése
38 Létrehozva: 2024-09-19
PETÍCIÓ A KÖTELEZŐ PÓRÁZHASZNÁLATÉRT KUTYASÉTÁLTATÁS KÖZBEN
80 Létrehozva: 2024-09-30
Drosztengedélyek maximalizálása
26 Létrehozva: 2024-09-19
Folytatódjon tovább 2025-ben Az Árulók - Gyilkosság a kastélyban
133 Létrehozva: 2023-11-22