A közoktatásért!

Quoted post

Elkeseredett

#455 Tankönyv

2013-03-04 18:57

Nahát, hogy én is gazdagítsam a mai nap tapasztalatait. Kedves Kollégák, megjelent a "tankönyvtörvény"! Olvasható a pénteki Magyar Közlönyben. Nos, eszerint azok a tanárok, akik eddig a tankönyvterjesztést végezték, és ezért a terjesztőtől jutalékot kaptak, ezután nem kapnak egy fityinget sem! A munkát el kell végezniük, hiszen azt még év elején vállalták, benne van a munkaköri leírásukban, de pénzt - azt nem kapnak érte!
A Könyvtárellátó ugyan hatalmas árréssel dolgozik, (20%!!), de a költségei levonása utáni maradékot az iskolák között osztja szét, a tanulólétszám arányában, akik ezt könyvtári könyvek beszerzésére fordítják. Na, tehát: dolgozz ingyen!!!
A hivatalos indoklás szerint azért szervezték át, adták egy kézbe a tankönyvellátást, hogy a Könyvtárellátó majd lejjebb tornássza a tankönyvek árait. Nos, tessék összehasonlítani a tavalyi és idei árakat: http://tankonyv.kir.hu/kir_tkv_jegyzek/keres.asp Semmi nem változott!! Csak a mostani Könyvtárellátó jóval magasabb árréssel dolgozik, mint korábban a terjesztők tették!
Ehhez még jön, hogy a tankönyvellátásról szóló törvény meglehetősen bonyolult szabályokat alkot a tankönyvbeszerzésre - tekintettel a kerettantervekre és a tartósságra, valamint a grammban kifejezett súlyra (!) - de ezen adatok egyelőre nem elérhetők a jelenlegi hivatalos tankönyvjegyzékben!Szóval: sakk-matt. Egyelőre nem tudunk tankönyvet rendelni! Az idő pedig telik, hipp-hopp itt van márc. 31. ami a MI határidőnk.
Mert ha az EMMI nem is tartja be a határidőket, nekünk be kell- ebben biztos vagyok!

Még valami: mi eddig a terjesztő által rendelkezésre bocsátott adatbázis-kezelő szoftverrel  dolgoztunk. Jól tudtuk vele működtetni ezt a már eddig is elég  bonyolult rendszert . Most nincs és tűnik, nem is lesz ilyen szoftver. Enélkül pedig a munka elvégezhetetlen. Azt hiszem, fel kellene mondanom... Vagy várjam meg, míg el nem végzett munka miatt kirúgnak?

Válaszok

tanerő

#456 Re: Tankönyv

2013-03-04 19:17:27

#455: Elkeseredett - Tankönyv

Várd meg, míg kirúgnak, akkor jár tán a végkielégítés. Vagy már az sem? Na, ezek azok a történetek, melyek bizonyítják, hogy a tanárokra csak további terheket, elvárásokat, követelményeket és feladatokat raknak, a pénzt meg viszi más. Én azt sem értem, mitől lesz olcsóbb egy beszerzés attól, hogy 6 kérvényt írunk hozzá, és 3 oldalnyi kérdőívet töltünk ki. Amit eddig értelmes megbeszéléssel megoldottunk a saját igazgatónkkal, az átmegy ki tudja hány bürokratikus buktatón, ahol 2 dolog nem fontos: a diák és a tanár. Mert hogy ez az egész a diákok vagy a mi hasznunkra lenne, azt be nem bizonyítja nekem senki! Viszont érdekelne, hogy a KLIK munkatársain kívül lesz-e a változásoknak élvezője (az is érdekes számomra, hogy ők hogyan kerültek pályázatok nélkül oda).

csakazértis

#458 Re: Tankönyv

2013-03-04 20:35:25

#455: Elkeseredett - Tankönyv

Nem pénteki, hanem csütörtöki közlöny.

Én azt olvasom ki belőle, hogy lesz szoftver.

Azt látom, hogy nem ingyen, más kérdés, hogy ki fizeti:

"29. § (1) A tankönyvrendelés elkészítésével egyidejûleg az iskolai tankönyvellátás helyi rendjében az iskola igazgatójának meg kell nevezni a tankönyvfelelõst, annak feladatait, az iskolai tankönyvellátás során elvégzésre kerülõ munka ellenértéke elismerésének elveit és a tankönyvtörvény 8/A. § (1) bekezdésben meghatározott feladatok végrehajtását"

Persze az, hogy lesz-e belőle valami, az más kérdés.