Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

LengyelAttila

#4651 lesz lehetőség az akác termesztésére az Unió szerint

2014-04-05 15:32

Tisztelt Hozzászólók!

Az akác védelmével/korlátozásával kapcsolatos teendők meghatározásához először pontos tájékozódásra van szükség arról, hogy mekkora ténylegesen az akác fenyegetettsége. Ez annyit jelent, hogy az Európa Parlament által kiadott közleményekben meg kell nézni, hogy tényleg ki akarják-e irtani az akácot, nincs-e jogi lehetőség a szakszerű termesztés folytatására. Az általam talált dokumentumok úgy nyilatkoznak, hogy a kiemelkedő gazdasági és társadalmi jelentőséggel bíró fajok adott országokban egyedi engedélyeket kaphatnak. Vagyis az EP biztosít lehetőséget arra, hogy gazdasági érdekek ne csorbuljanak! Ha ez így van, akkor viszont az akác védelmére irányuló kampány egyszerűen téves információkon alapul, egy vaklárma. A kérdés tisztázása végett kérem azokat, akik eredeti dokumentumokkal tudják alátámasztani, hogy az EP ténylegesen, maradéktalanul ki akarja irtani a listájára kerülő fajokat, a gazdasági hasznosítás megóvása nélkül, osszák meg azt itt. A blogom kommentjeiben erről már vitáztunk Pályi Úrral, az aláírásgyűjtés kezdeményezőjével, ez alább olvasható.
http://lengyel-attila.blogspot.hu/2014/03/flora-konferencia.html#comment-form

A következőkben pedig hivatkozom az Európa Parlamant azon sajtóközleményét, amelyben leírják, hogy lesz lehetőség az akáccal való gazdálkodás folytatására. Sajnos ez csak angolul érthető el.
http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20140127IPR33806/html/EU-wide-plans-to-tackle-invasive-alien-species
A fent idézett dokumentum értelmében tehát AZ EU NEM AKARJA MARADÉKTALANUL KIIRTANI AZ AKÁCOT MAGYARORSZÁGRÓL.

Maradok tisztelettel,

Lengyel Attila
ökológus, MTA ÖK

Válaszok

Vendég

#4662 Re: lesz lehetőség az akác termesztésére az Unió szerint

2014-04-05 18:58:10

#4651: LengyelAttila - lesz lehetőség az akác termesztésére az Unió szerint

Kedves Lengyel Úr! Itt ma már nagyon sokan csak a saját szemüknek és fülüknek hisznek,nameg majd a helyi rendeleteknek amit az Eu nyomására vagy meg kell hozni,vagy nem. Várjuk csak ki a végét!

Vendég

#4666 Re: lesz lehetőség az akác termesztésére az Unió szerint

2014-04-05 20:11:49

Kedves Lengyel Attila!

Elnézését kérem, de aki a politikusoknak hisz, hát szerintem naív és itt finoman fejeztem ki magamat. Már nagyon sokszor megszopatták a magyar népet. Én már azt sem hiszem el amit kérdeznek. Másik csapás ami mostanság ért a Vámosszabadin lévő menekülttábor. Pintér azt mondta ideiglenesen lesz. A helyi fideszesek, azt mondták választásra megszűnik. Hazudtak? Persze, hogy hazudtak. Pintér azt mondta marad és kész. Mellesleg a környék többsége akkor sem hitte el nekik amit ígértek. Kb. ilyen megbízható az EU képviselők szava is.

ifjpalyizoltan

#4734 Nyilvános kérdés Lengyel Attilához (Re: lesz lehetőség az akác termesztésére az Unió szerint)

2014-04-22 08:49:44

Tisztelt Lengyel Attila botanikus!

Köszönöm a hozzászólását!

Nemrég hivatkozott a saját blogjára, ill. rám. Én ott Önnek - a saját térfelén - feltettem egy szakmai kérdést. Azóta eltelt több mint egy hónap, és mind a mai napig nem kaptam választ az akkor ott feltett alapvető jelentőségű kérdésre.

Ehelyütt ismételten felteszem akkori kérdésemet, azt szó szerint idézve:

"...Csupán egyetlen komoly kérdésem van Önhöz. Azokon a termőhelyeken, ahol ma akácosok (elegyetlenek vagy elegyesek) tenyésznek, Ön milyen fafajokkal helyettesítené az akácot? A hatályos vonatkozó jogszabályok előírásainak megfelelő, mindazonáltal szakmailag is megalapozott válaszát ehelyütt várom."

Kérem, lehetősége szerint feleljen legjobb tudása szerint.

Köszönöm!

Erdészüdvözlettel!

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök