Quaestor károsultak megmentéséért

Quoted post

Vendég

#1780 INFO

2015-04-04 08:24

"A beva abba kapaszkodhat, hogy a 150 mrd QH kötvény (már ez is nehezen állja meg a helyét), illetve emellett nem ér semmit a kötvény" 

Alapvető tévedés: a QH kötvénynek a felfüggesztés pillanatában is volt jegyzett értéke. 

A fiktív kötvények eladásakor pedig egyszerű csalás történt.Mint ilyen,törvénytelen.Ebből adódik,hogy a megkötés előtti állapotot kell visszaállítani. Magyarul: számlákra visszatenni a leemelt kötvényértéket. 

Ami a lejáratkor (kamattal újra kötött) új kötvényeket illeti: ha ezeket a legelső kötési értékig ismerik el,akkor abból az következik,hogy az utánuk megfizetett minden közteher is elveszti jogalapját!

Válaszok

Vendég

#1781 Re: INFO

2015-04-04 08:33:03

#1780: - INFO 

Még annyit szeretnék mondani, hogy az állam jogi felelőssége szerintem nem áll fenn, a BEVA kártalanítási kötelezettségén pedig sokáig lehet vitatkozni. 

Terhelheti viszont jogi- és politikai felelősség az állam egyes képviselőit ezügyben, ahogyan azt korábban részletesen kifejtettem. 

A kötvényesek sokat buktak, a végső kár végülis egyelőre náluk van. Ez sincsen teljesen rendben, még ha jogilag erősen vitatható is a kérdés. 

Ez ilyen módon azonban gazdaságpolitikailag nagyon rossz üzenetet hordoz. A BEVA csak nagyon komoly és hosszútávra is igen kedvezőtlen hatások révén tudná egymaga finanszírozni a hatalmas kárt. 

Ezért úgy gondolom, az állam felelős dötéshozóit (gazdaság)politikai felelősség terheli a helyzet minél békésebb rendezésében. Ez a teljes magyar tőkepiac elemi érdeke, így végső soron állami érdek. Ezért értettem egyet Jaksity véleményével, hogy az állam szálljon be a kártalanításba akkor is, ha direkt jogi felelősség nem terheli. Még mindig jobb megoldás a kárt szétteríteni, mint egyetlen vagy néhány szereplőre terhelni azt. 

Nagyon rossz és összességében az egész országra kedvezőtlen hatása lenne annak, ha az állami és politikai szereplők nem látnák be, hogy fenti jogi- és politikai felelősségük hárításával a későbbiekben mekkora károkat tudnak okozni az egész országnak. 

Nagyon reménykedem a fentihez hasonló megoldásban, minden érintett szereplő közös érdeke lenne. Hogy a fiatal Orbán Viktort idézzem emlékezetből: "optimista vagyok, mert nincsen más lehetőségem". 

Ezzel kiszálltam a vitából, és kívánok minden fórumozónak boldog húsvéti ünnepeket!