Tiltakozás a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás miatt

Quoted post

Vendég

#7504 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-02-01 13:41

#7492: filiszteus - Re: Re: Re: Re: Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

Nem kértél választ, mégis fontos, hogy írjak, hiszen nem csak Téged foglalkoztat a kérdés.

"Mennyiben lehetetleníti el az életét a Gárda egy olyan szegény cigánynak, aki nem kirívóan közösségellenes életet él?"

Ez a ma erősen rasszista gondolkodás egyik megtestestesülése. Hadd mondjak egy példát, amit mindenki jól ismer: munkahelyre való felvétel. Mondani se kell, hogy a cigány a legutolsó a sorban, akit alkalmaznak. Kevés hely, sok munkanélküli, világos a képlet. Elszegényedés, növekvő számú és mélységű problémák, elmélyülő ellentétek. A szélsőjobb csak ront a helyzeten. Te sem tudnád ellenségeskedés nélkül fogadni a Nálad sokkal jobb körülmények közt élő, lehetőségeiben messze Téged túlszárnyaló szélsőséges csoportokat, amint megjelennek a házad előtt és azt mondanák, hogy menj dolgozni (meg se kérdezve, hogy van-e munkád). A kérdésre, hogy hova pedig nincs válasz, legfeljebb annyi, hogy "van munka". Te sem tűrnéd, hogy lealjasítsanak azért, mert magyarnak születtél, hogy provokáljanak, hogy... hadd ne soroljam tovább, a lényeg talán már érthető.

"Lehet persze úgy is nézni a jelenséget, hogy ha idáig abból éltem, hogy védtelen idős emberektől elraboltam, elloptam a terményeit, állatait, használati tárgyait, lebontottam a kerítését és egyszer csak megszűnik ez a lehetőség, mert állandóan járőröző emberekbe botlom, akkor ez valóban sértheti az érdekeimet és akár oda vezethet, hogy ezután éhezem, kis családommal együtt."

Erre megint csak a saját életemből származó példát tudok felelni, ami egyáltalán nem egyedi és csak azért példát mutatok, hogy érthető legyen, a mondanivalóm igazságtartalma.

Nemrég dolgoztam együtt cigányokkal. Ők teljesen máshoz tartoztak, nekik megvolt a saját főnökük, aki bért fizetett nekik - feketén :(. A saját szememmel láttam, amint minden áldott nap virradattól sötétedésig talán a legnehezebb fizikai munkát végezték, amit valaha láttam. A keresetük... hát gondolhatod. Mégis minden nap ott voltak és akár megállás nélkül dolgoztak (ez a főnök szavától függött). Természetesen beszélgettem velük, ha volt rá alkalmam, egy kicsit besegítettem nekik. Mondani se kell, hogy a sokszorosával hálálták meg, pedig nem volt nagy szükségük a segítségemre. Kérdeztem tőlük, hogy milyen végre letenni a szerszámot a nap végén és azt mondták, hogy a nap legjobb része (nem ismerős? - pont, mint másoknak). Kérdeztem azt is, hogy mit csinálnak, ha hazamennek, hogy járnak-e valahova, mint kocsma vagy más szórakozóhelyek. Erre azt felelték, hogy kocsmába talán a hétvégén, mert annyira fáradtak, hogy csak elaludni tudnak otthon, de a hétvégén otthon van dolguk, úgyhogy a kocsma is inkább csak esetleges. Nem hagytam abba a kérdezősködést. Mi a helyzet a keresettel? Elég a családnak? A válasz az volt, hogy nagyon szűkösen, de az önkormányzat által a közmunkáért cserébe folyósított segélyt visszautasították, mert ha feketén is, de inkább dolgoznak, hogy eltartsák a családot. Milyen ezt a munkát csinálni? Válasz: borzalmas. Aztán a további beszélgetésből azt vettem ki, hogy mindannyian büszkék arra, hogy erre ők képesek, hogy naponta csinálják, hogy dolgoznak.

Még egyszer: ez az eset egyáltalán nem egyedi. Szerintem egyszerűen hamis a dolgozni nem akaró cigány képe, a kitaszítotté viszont tökéletesen valós.

Még nem végeztem. Ha sikerül munkát adni ugyanannak a cigánynak, aki ma Téged (is) zavar, ha megélhetést, igazi büszkeséget kaphat végre, akkor lesz veszíteni valója. Én százszor is meggondolnám, hogy mit teszek, ha tudnám, hogy a börtönbe kerülésemmel tönkretehetem magamat és főleg a családomat. Mi van akkor, ha nincs mit veszíteni? Ugye mennyire egyszerű? Több munka, több bér, több adóforint, kevesebb baj. Az nem megoldás, hogy teret engedünk azoknak, akik faji háborúkban gondolkodnak. Ahogy a pénz pénzt, a csirke csirkét, úgy a gyűlölet, az eltiprás, a rasszizmus, a vérontás is rendre gyűlöletet, eltiprást, rasszizmust és vérontást fiall.

Válaszok

filiszteus

#7506 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-02-01 16:13:21

#7504: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

Belinkelhetném riportok, tudósítások tömkelegét, ami pontosan ellentétes tapasztalatokra épül, de nem látom értelmét. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy nem lehet azért mindent megmagyarázni a szegénységgel.

Biztosan ismered a tisztes szegénység kifejezést. Talán egy példával szemléltetném:

idős nyugdíjas, aki igen szerény körülmények között, igen kevés jövedelömből próbál megélni, inkább kevesebbet eszik, de minden számlátját befizeti és nemhogy elvenné a másét, de adandó alkalommal küld pár száz Ft-ot jótékony célra.

És van a másik típusú szegénység: amikor a segély kézben van, pár napig taxival jár-kel, a gyerekeknek nincs cipőjük, de plazmatévé bezzeg van.