Halasszák el a Rádió stúdiópalotájának bontását!

Címszavakban:

1. A bontásról egyeztessenek a civil szervezeteken túl a kulturális élet, főképp a zenei élet képviselőivel.

2. Nyilvánítsák műemlékké az értékleltárakban foglal legértékesebb épületrészeket, különösen a 6-os stúdiót, és XI:I. Pius pápa emlékhelyeit. .

3. A konzultációk lebonyolításának biztosítása okán napolják el a bontás elkezdését

4. A Rádió bontása jelentős politikai kockázatokkal és pótolhatatlan veszteségekkel járó kultúrbotrány, az utóbbi idők legfontosabb emlékezetpolitikai, nemzetpolitikai és kultúrpolitikai ügye, aminek nézetünk szerint gondosabb elemzése szükséges

5. Mindennek felvetése nem politikai hovatartozás, nem Istenhit vagy ateizmus, hanem felelős gondolkodás kérdése.

Indoklás és kifejtés:

1. A Kormány nemrég egyeztetéseket folytatott a civil szervezetekkel, aminek következtében módosításokat hajtottak végre az eddig változtathatatlannak hirdetett PPKE Campus-terven. Kérjük, hogy a méltányosság és ésszerűség jegyében hasonló egyeztetést folytassanak le a kulturális élet, főleg a leginkább hátrányosan érintett zenei élet képviselőivel is. A Rádió stúdióin kívül Magyarországon nincs több olyan zenekari stúdió, amely stúdiónak épült és úgy is működött.

2. A piliscsabai PPKE Campus Makovecz Iroda által tervezett leromlott állapotú épületét műemlékké nyilvánították. Kérjük, hogy adjanak lehetőséget arra, hogy a meglevő értékleltárak alapján a Stúdiópalota értékes elemeit, de legalább a kiváló állapotú, valóban világhírű 6-os stúdiót ipari és művelődéstörténeti műemlékké nyilvánítsák, a vele szomszédos 5-ös stúdióval és Szőts csarnokkal együtt, amelyek XII. Pius Pápa emlékhelyei, és mindezeket a helyszínen megőrizhessük az új épületbe integrálva, az Egyetem számára ezen a helyszínen teljesen felesleges elemek elhagyása (pl. fitneszközpont, kézilabdacsarnok) árán.

3. Nagy Márton miniszter úr nyilatkozata szerint a Kormány 645 milliárd forintos takarékossági intézkedést fogadott el az állami beruházások keretében a kiadások racionalizálásával és az állami beruházások egy évvel történő elhalasztásával, amely takarékossági program jövőre is folytatódik. A PPKE Campus építésének költsége több száz milliárd forint, jövőre várhatóan belekerülhet ebbe a körbe. A bontás szeptember 1-i kezdési időpontjának változatlanul hagyása kizárja az értékmentés lehetőségét is! Az építkezés elhalasztása viszont egy műemléki tehertől mentesített, rendkívül értékes üres telket eredményez, amely további takarékossági programok esetén rámenős tőkecsoportok számára könnyen megszerezhető (TV Székház, Szabadság tér). Ha ellenben műemlékileg védett objektumok is vannak a telken, az kizárja a spekulációt.

4. Kérjük annak megfontolását, hogy a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületeinek bontása, kóülönösen a világhírű 6-os stúdióé, csak a Nemzeti Színház bontásához hasonlítható kultúrbotrány. Sem a Kormánynak, sem az ellenzéknek, sem az Egyháznak, sem a PPKE-nek, sem a MTVA-nak és főleg a magyar nemzetnek nem érdeke, hogy a Campus megvalósítása ebben a technokrata szellemben folytatódjon. A Rádiót a Nemzet kulturális műhelyeként és nemzetpolitikai eszközként hozták létre elődeink. Így is kellene kezelni e falakat, amiket 1956-ben forradalmáraink vére szentelt meg!

5. A Rádió épületeinek a bontása és az üres telken a PPKE campus megépítése nem kormánypártiság vagy ellenzékiség, Istenhit vagy egyházellenesség kérdése, hanem az utóbbi idők egyik legjelentősebb nemzetpolitikai, emlékezetpolitikai, kultúrpolitikai ügye. Méltatlannak tartjuk ennek lerángatását a napi politika sarába, és az ezzel kapcsolatos elterelő műveleteket minden oldalról.

Kérjük tehát, hogy mindezek figyelembe vételével a Rádió épületeinek bontását, különösen az feljebb említett említett legértékesebb elemeket magába foglaló Stúdiópalotáét,  azonnal függesszék fel, állítsák le a folyamatot, amíg mindenki számára megnyugtató kompromisszum jön létre.

Tisztelettel

a petíció aláírói

Kassai István zongoraművész, akadémikus (MMA)    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Aláírásommal elfogadom, hogy Kassai István zongoraművész, akadémikus (MMA) láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Felhatalmazom Kassai István zongoraművész, akadémikus (MMA), hogy az ezen az űrlapon megadott információkat átadja az alábbi feleknek: