Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

b21

/ #78

2014-05-09 21:45

Aki megcsinálta, meghallgatta a korábbi évek szövegeit, tudja, hogy ez unfair volt. Én sem értettem, miért DIREKT a kulcsszavak lettek elharapva. Engem a 3. feladat sokkal jobban idegesített, mint az 1., mert itt éreztem leginkább, hogy előbb felvették, majd az "illetékesek" meghallgatták és kitalálták, mit a legnehezebb kihallani, és azt adták fel feladatként. Ennek ellenére nem gondolom, hogy meg kéne ismételni, vagy kompenzálni kéne központilag mindezt. 4-6 pontot lehetett veszteni a listeningen ennek köszönhetően kb., de ez ellensúlyozható a szövegalkotási rész pontozásával. Bízom abban, hogy a pedagógusokhoz is eljutott ennek az anomáliának a híre, és engedékenyebbek lesznek talán a szövegalkotás feladat értékelésénél, ami a legszubjektívebb rész. És ennél (szövegalkotás) lehet élni leginkább az észrevételezéssel a megtekintést követően. De a listeningre vonatkozóan is, csak egy példa: a 'wounded' helyett az 'injured' az adott szövegkörnyezetben helyes, a megoldási kulcsban mégsem szerepel. Ilyeneket kell észrevételezni, és nem újraírni az egészet.