Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

Tigris

/ #221

2014-05-13 20:06

Bevallom, nem olvastam végig az új hozzászólásokat. Nekem undorító a stílus, amivel csépelitek egymást... ettől a mentalitástól menekültem, amikor kijöttem Londonba.

Először is, otthon van egy joggyakorlat, amit úgy hívnak, az ártatlanság vélelme. Ez arról szól, hogy aki támad, annak kell bizonyítania az igazát, jelen esetben azt, hogy a vizsga az adott körülmények között indokolatlanul nehéz volt. Pár oldallal korábban valaki írta, hogy már intézkedtek ezügyben és kikérték a valóban lejátszott hanganyagot, hogy össze lehessen vetni a netről is letölthető, központi sokszorosítás után az iskolákba CD-n kikerülő anyaggal. Ez tudomásom szerint még nem történt meg. Vitatkozhatunk az idők végezetéig itt mindenféléről, de jelenleg a bizonyítékok híján azt vagyok kénytelen feltételezni, hogy az anyag az iskolákig teljesen hibátlan minőségben eljutott. (Mint technikus mondom azoknak, akik nem értenek hangtechnikához, hogy ha az anyag sérült volna, akkor nem lassult-gyorsult-franciásodott-torzult-stb volna, hanem ugrott volna. Ezt bárki egy másolt CD megkarcolásával ellenőrizheti otthon.) Ugyanakkor ami ezután az anyaggal történt (pl. magnókazettára másolták), azért már az iskola és nem az OH vonható felelősségre. Mi több, az ott tanuló diákok az angoltanulás évei alatt már többször találkozhattak a problémával, mint az OH esetleges revizorai. Miért nem jelentették, hogy elavult a hangtechnika, akár közvetlenül az érettségi előtt, és hogy alkalmatlan a vizsga lebonyolítására?