Tiltakozunk! NEM Ferencz Norbert a bűnös!
chájim |
/ #24 gagriella.pemne@gmail.com2012-01-10 12:00VSzociológiai pillanatkép egy nagycsalád életéről: Egy hét hat gyerekkel élelem és pénz nélkül (Nem kell megijedni a címtől, Isten gondviseléséről akarok írni.) Október 25-én, vasárnap semmi ennivalónk nem volt még délelőtt. A templomban kérdezték, hogy mit fogunk főzni. Nem mondtam semmit, mert nem akartam elmondani a helyzetet. Hazaérve egy nagy zsák birsalma várt: a másik templomból küldték. Nagyon megörültünk neki. Este Bálint tejet hozott. Honnan tudta, hogy nincs ennivalónk? - kérdezte mindenki. Az az érdekes, hogy nem tudta. Este a reformáció ünnepe miatt a református templomban szeretetvendégség volt. Imike megkérte az ottani hölgyet, hogy hazahozhassunk belőle valamit. Nagy örömrivalgás fogadta az ennivalót. Október 26: hétfő - Délután egy levélben ezer forintot kaptam: tartoztak nekem egy CD-ért. Ebből némi ennivalót tudtunk venni. Egy főre jutó jövedelmünk: 28000 Ft. Két egyetemista fiam még nem kapta meg az ösztöndíját. Október 27. kedd - Imike gyárlátogatásra ment, valamit muszáj volt vinnie. Anikó, egy cigány asszony, akin korábban segítettünk, váratlanul adott 2000 forintot. Okóber 28. szerda - A húgom Pesten kórházba került. Meglátogattam. A vak barátnőm elkísért, így csak 300 forint volt a jegy. Pesten aludtam Erikánál, hogy tudjak utcazenélni. Az az igazság, egy kicsit kiakadtam. Már mióta nem tudok egy rendes ebédet főzni, lassan egy hónapja is van. Panszkodtam Istennek. A váci utcán elénekeltem a Jeremiás siralmait, néhány gregoriánt, és héberül a 95. zsoltárt. Egy sarokkal arrébb fekete egyenruhások gyűléseztek, a héber ének alatt egyikük direkt túráztatta a motorját, de egy fiatalembernek nagyon tetszett, végig ott állt. Én is egyre jobban éreztem magam. Mit számít hogy nincs mit enni, nincs pénz, ha Istent egyre jobban szeretjük, akkor nem számít semmi. És teljes szívünkből, teljes elménkből, teljes erőnkből kell szeretni. Utána elmentem a Bet Orimközösségbe, ahova az unokatestvérem jár; ez egy reform zsidó közösség a Bálint-házban; és mit ad Isten: a péntek esti alkalom előtt ezt az imát tanultuk meg: Szeresd az Örökkévalót, Istenedet egész szíveddel, egész lelkeddel és minden erőfeszítéseddel! Legyenek ezek a szavak, amelyeket ma megparancsolok Neked, a szíveden. Vésd azokat jól gyermekeidbe, és beszélj róluk, ha otthon ülsz, ha úton jársz, ha lefekszel, ha fölkelsz. Kösd azokat jelül karodra, és legyenek homlokdíszül szemeid között. Írd fel őket házad és kapuid ajtófélfáira. וְאָהַבְתָּ אֵת יְהוָה אֱלֹהֶיךָ בְּכָל לְבָבְךָ וּבְכָל נַפְשְׁךָ וּבְכָל מְאֹדֶךָ. וְהָיוּ הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם עַל לְבָבֶךָ. וְשִׁנַּנְתָּם לְבָנֶיךָ וְדִבַּרְתָּ בָּם בְּשִׁבְתְּךָ בְּבֵיתֶךָ וּבְלֶכְתְּךָ בַדֶּרֶךְ וּבְשָׁכְבְּךָ וּבְקוּמֶךָ. וּקְשַׁרְתָּם לְאוֹת עַל יָדֶךָ וְהָיוּ לְטֹטָפֹת בֵּין עֵינֶיךָ. וּכְתַבְתָּם עַל מְזוּזֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ. Ez a Shema-ima - így nevezik. Eszembe jutott úgy mellékesen, hogy péntek esténként Izraelben az imaházak ajtójáig tolják az asztalokat, hogy így várják az esetleges vacsoravendégeket, és szeretettel fogadják a hajléktalanokat vagy bolondokat is, az utcákon kosárban áll a kalács, amit bárki elvehet. Magyarországon pedig az utóbbi húsz évben kerítéseket építettek a templomok köré. Ebből fogok majd írni egy szociológiai szakdolgozatot. Visszafelé a vonaton a Krisztus ítélőszéke előtt című könyvet olvastam, nagyon jó könyv. Október 31. szombat - Reggel a piacon vettem ennivalót a gyűjtött pénzből, a gyerekek nagyon örültek. Kimentem egy tízgyerekes cigánycsaládhoz, mert megígértem, hogy elhozok onnan egy kisfiút két napra. Adtak cukrot és egy kis húst, én pedig ruhákat vittem. Szombat este volt a Deszkatemplom imatermében a reneszánsz vacsora a reformáció ünnepe alkalmából, így este megint nem éheztünk. November 1. vasárnap - A kapott húsból levest főztem, egy pillanat alatt elfogyott. Elmentem orgonálni a templomba. Egy kedves testvértől kértem egy ezrest; abból vettem kenyeret; de kilenc embernek ez kevés volt, és már délután nem volt semmi. Ekkor Sárika imádkozott, hogy ha már eddig is megsegített minket Isten, akkor biztos, hogy meg fog ezután is. Erre, amikor elmentek biciklizni, Sárika talált a földön egy ötszázast. Hatalmas öröm volt, mindenki tudta, hogy Isten gondoskodik rólunk. A kisfiút visszavittem a családhoz, vittem nekik ruhát, kávét, gyógyszert, ők pedig adtak mosóport. November 2. hétfő - Összekapartuk az utolsó pénzt, és vettünk egy vekni kenyeret. Az ösztöndíj még mindig nem jött meg. Most este van, és most indulok valakitől kérni, hogy a legidősebb fiam holnap el tudjon menni dolgozni. -- |
|
Taylor Swift elmaradt Bécsi Eras Tour koncertjét hozzuk Magyarországra!
Van valami, amit meg akar változtatni?
A változást sosem azok indítják el, akik csendben maradnak. A petíció szerzője kiállt mellette és cselekedett. Ön is ugyanezt fogja tenni? Indítson egy társadalmi mozgalmat egy petíció létrehozásával.
Kezdje el saját petíciójátTovábbi petíciók, amik érdekelhetik
Segítő szakemberek kiállása az agresszív közbeszéd ellen
5805 Létrehozva: 2025-03-17
Egy gyermekes családok SZJA mentessége/Támogasson minket
2127 Létrehozva: 2025-03-04
Magyar emberek kiállása az agresszív hazai közbeszéd ellen
1784 Létrehozva: 2025-03-18
Vonják vissza Vészabó Noémi amatőr, giccsfestő Munkácsy Mihály-díját
1740 Létrehozva: 2025-03-20
Mentsük meg a Rómait az árvizektől
1512 Létrehozva: 2025-03-05
Tiltakozás a Szolnok-Abony közé tervezett elektrolit gyár megépülése ellen!
1166 Létrehozva: 2025-03-09
Mentsük meg a KRE-BTK képzéseit!
920 Létrehozva: 2025-03-03
ADJ REMÉNYT petíció a Duchenne izomdisztrófiával született gyermekekért
10676 Létrehozva: 2024-06-21
Az állatok, a gazdák és a magyar vállalkozások védelmében – emberséges, etikus és független járványkezelést!
544 Létrehozva: 2025-03-30
Gyermekeink érdekében: Ne szervezzék át a XVI. kerületi óvodák csoportjait!
523 Létrehozva: 2025-03-27
Mentsük meg a fákat!
378 Létrehozva: 2025-02-25
Kiállunk Vészabó Noémi emberi méltósága és művészete mellett
201 Létrehozva: 2025-03-25
Mentsük meg a soproni ovikat!
3339 Létrehozva: 2025-02-24
A Velencei-tó sukorói partszakaszának védelméért
2520 Létrehozva: 2024-09-29
Változzon a közforgalmú gyógyszertárak ügyeletes rendszere!
221 Létrehozva: 2025-02-26
NEM AKAROK SPORTLÉTESÍTMENYT , SEM BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOT A TERMÉSZET HELYETT!!!!!
735 Létrehozva: 2025-01-19
Petíció a VÁCI ÚJ DUNA-HÍD ÉPÍTÉSE ELLEN
654 Létrehozva: 2025-02-05
Dr Bordás Noémi doktornő szabadlábra helyezése
668 Létrehozva: 2025-02-23
Védjük meg a Thaly Kálmán utcai fákat!
96 Létrehozva: 2025-03-16
ÁLLÍTSÁK VISSZA AZ ÁTALÁNY (RÉSZSZÁMLA) FIZETÉST AZ MVM-nél!
826 Létrehozva: 2025-02-21