A Schmitt Pál doktori címét illető plágiumgyanú kivizsgálásáért

Vendég

/ #432

2012-01-19 22:45

Ajaj, a bizottság szerintem is nagy bajban van, és ennek most már végképp nincs a Semmelweis Egyetem (vagy legalábbis a bizottság) számára jó megoldása. Mert:

1. ha a bizottság most még ezt is kimagyarázza valahogy (ami pedig teljesen egyértelműen kimagyarázhatatlan), azzal nemcsak hogy az egyetem jó tudományos hírnevét ássa el (ami súlyos későbbi következményekkel is járhat), de ráadásul még olyat is csinál, aminek a kormány és a hatalmon levő politikai elit nagyon nem örülne: Schmitt Pál esetleges felmentésével ugyanis perdöntő bizonyítékát fogja szolgáltatni a külföld "egy bizonyos része" számára annak, hogy Magyarországon máris olyan diktatúra van, hogy ott egy szakértő az államfővel szemben már még a tisztességes szakmai véleményét sem merheti felvállalni, mert fél, hogy bajba kerül;

2. ha a bizottság korrektül jár el, és az igazságot mondja ki, akkor meg lesz ugyan mentve az egyetem jó hírneve és "a haza becsülete" is, de a bizottság mégsem lehet benne biztos, hogy a hatalom méltányolni fogja, hogy azontúl ilyen fényes bizonyítékkal támaszthatja majd alá minden kételkedővel szemben, hogy Magyarországon a törvény előtti egyenlőség demokratikus elve még akkor is érvényesül, ha az államelnököt kell elmarasztalni, márpedig ha a hatalom ezt nem így fogja fel, hanem vele szembeni ellenséges gesztusként (ami sajnos nincs kizárva), akkor tényleg nem biztos, hogy jó lenne a bizottság bőrében lenni.