Kérem folytassák az InuYasha leadását, mely évek óta szünetel!

Lengabor

/ #174

2012-07-29 00:06

Először is: ez a téma az InuYasha című animének lett létrehozva. Ha valaki más animéről szeretne petíciót, hozza létre magának, és fogalmazza meg a gondolatait ott.
Másodszor: itt elsősorban nem az a probléma, hogy csak a 104. részig adták ki DVD-n (erre majd a harmadik pontban kitérek), hanem az, hogy az RTL Klub a 105. résztől elnyelte a vágatlan szinkronokat, és továbbra sem született megállapodás köztük és az Animax között, hogy láthassuk a maradék epizódokat magyarul (noha a 113. részig leadták, de nekem az össze-vissza nyesett, vágott, cenzúrázott változat nem kielégítő).
Harmadszor: a magyar DVD piac hogy úgy mondjam a halálán van, bizonyos tekintetben meg is halt. Itt kiemelkedő az anime DVD-k sora. 2011 februárjában jött a hír, hogy az egyik legnagyobb kiadó, az Elemental úgy döntött, hogy egyelőre nem éri meg nekik animéket kiadni. A magyarországi anime DVD-kiadás utóbbi pár éve siralmas eredményeket hozott. (Amúgy nem vagyunk ezzel egyedül - tőlünk nyugatabbra is többet vártak a nagy címektől, ám hiába.) Ezalatt kiadták a Death Note teljes és a Bleach 1-2. szezon lemezeit, külön és díszdobozban, az FMA első 5 lemezét, belekezdtek a Kukucskába, és így tovább. Talán kívülről nem így látszott, de kivétel nélkül mindegyik veszteséges volt, némelyik jobban, mások kevésbé. Az utóbbi időben már csak azért folytatták a gyártást, hogy minél tovább jussanak a gyűjtők kedvéért, de sajnos ennek is vége. Az Elemental határozatlan ideig szüneteltette a DVD kiadást, ez egyben azt is jelentette, hogy a DVD mellékletes Mondo is megszűnik. Azóta már a Mondo is csak két havonta jelenik meg, ennyire rossz a helyzet animefronton. Ráadásul az Animax csődközelben van, és finoman szólva sem méltatják még válaszra sem a rajongókat.
DVD-fronton még a Mirax áll rendelkezésre. De egyébként nem túl biztató az ő helyzetük se, gyakorlatilag az utóbbi pár évben szerintem egyik kiadó se adott ki Magyarországon olyan anime kiadványt, ami ne lett volna veszteséges. Ez a Miraxra is vonatkozik, akármennyire jó fejek, hogy próbálkoznak olyan nagyszerű alkotásokkal mint a Ghost Hound. Nem tudom mi lesz így a hazai anime piaccal, de úgy tűnik, hogy lassanként megszűnik létezni.
De hogy mást is mondjak, ami nem anime. Az Xpress nevű online DVD boltban végkiárusítás történt július végén. Olyan sorozatok évadait adták 1499 forintért, mint az X-Akták, Angel, Buffy a vámpírok réme, Family Guy, Millennium, Címlapsztori, Dollhouse, Ally McBeal, Dr. Csont (ez utóbbi az RTL Klub egyik legnépszerűbb sorozata). Ez alapján már biztos lőttek ezeknek a sorozatoknak, további évadok nem várhatóak, pedig ezek többsége amerikai sikersorozat, mely nálunk is nagyon népszerű, de az emberek a válságban nem szeretnek és nem is tudnak ilyenekre költeni. Ezek után pont a legkevésbé népszerű műfaj, az anime megjelenését vagy folytatását várni enyhén szólva is naivságra vall.
Még két megjegyzés: az egyik, hogy a sokat emlegetett magyar nyelvű wikipédiában megbízni nagyon veszélyes, mert bárki bármikor átszerkesztheti, tehát akár most is beírhatnám, hogy 2012. augusztus 1: InuYasha: The Final Act premier. Ettől persze ez még nem lenne igaz. Azért hangsúlyozom, hogy a magyar nyelvű, mert az angolt elég jól felügyelik, bár nekik nem feladatuk a magyarországi Animax helyzetéről pontos információkat adni.
A másik, hogy mint említettem az Animax nagyon rosszul áll, és tényleg hallgatásba burkolóztak. Viszont az AXN nevű csatornánál (ami ugyanúgy a Sony nevű cég tulajdonában áll, mint az Animax) sokkal jobb az anyagi és egyéb helyzet, ráadásul ott tényleg a rajongók az első számúak, akiknek szinte minden esetben választ adnak. Ha úgy tetszik, ő az Animax nagy testvére, így mindent tud róluk (programbeosztás, premierek, pénzkeret stb.). A lényeg, hogy most őszig várok, hátha lesz valami fejlemény, addigra talán ők is többet tudnak, és akkor írok nekik egy kérdést az InuYasha helyzetével kapcsolatban. Hisz ne felejtsük el, hogy az AXN Sci-fi nevű adón már jó pár animét leadtak (most épp a Soul Eater - Lélekfalókat), így ha esetleg az Animax meg is szűnne, lenne rá esély, hogy ott bemutassák az InuYasha le nem adott részeit. Ráadásul az AXN nagyon sikeres csatorna, a csatornák nézettségi rangsorán a kilencedik helyen áll, a Sony is jobban pénzeli, így nagyobb az esély, hogy megállapodjanak az RTL Klubbal a szinkron és a jogok átvétele kapcsán - feltéve, ha mindez érdekükben áll.
Elnézést, hogy szétoffoltam a témát, de talán rendbe tettem a fejekben egy-két dolgot, hiszen csak úgy látható át a teljes folyamat, ha nemcsak a saját szemszögünkből indulunk ki.