Quaestor károsultak megmentéséért

Quoted post


Vendég

#2417

2015-04-25 16:16

 

Ez a törvény hatályos szövegéből nekünk legfontosabb rész.

 

2015. évi XXXIX. törvény

 

a Quaestor károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról

 

Az Országgyűlés a QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság által kibocsátott kötvényeknek a QUAESTOR Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság általi értékesítési tevékenysége következtében megkárosított befektetők kárrendezése céljából a következő törvényt alkotja.

 

1. A törvény hatálya

 

1. § (1) A törvény hatálya azokra az ügyletekre terjed ki, amelyeknél az ügyfél jognyilatkozata a QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság által kibocsátott, vagy ilyenként megjelölt, a QUAESTOR Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság vagy annak a számviteli jogszabályok szerinti kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények vásárlására irányult, és az ügyfél az ellenérték fizetési kötelezettségének eleget tett, függetlenül attól, hogy a jogügylet érvényesen létrejött-e, illetve teljesedésbe ment-e.

(2) Kárrendezésre jogosultak azok a magánszemélyek, jogi személyek és egyéb szervezetek, akik az (1) bekezdés szerinti kötvénykibocsátásából eredően az (1) bekezdésben említett gazdasági társaságokkal szemben e törvény hatálybalépésének napján fennálló követeléssel rendelkeznek

 

.........

 

 

11. § (1) A kárrendezés a BEVA által kifizetendő kártalanítást meghaladó követelésre vonatkozik, annak összege személyenként nem haladja meg az 1. § szerint fennálló követelések összegét, legfeljebb azonban a BEVA által fizetett kártalanítással együtt a harmincmillió forintot.

(2) A harmincmillió forintot meg nem haladó összegű, 1. § szerinti követeléseket tőkeértéken, a kötvényeket pedig névértéken kell figyelembe venni.

(3) Ha a befektető követelése e törvény szerint átszáll az Alapra, az (1) bekezdésben foglaltakon kívül a BEVA az Alap útján fizeti ki a Tpt. alapján a befektetőt az 1. § szerinti követelés alapján megillető kártalanítást is.

A Tpt. (Tökepiaci törvény) szerinti krtalanítás az 1miilió Ft-ig, 100 %, felette kb. 6 millióig 90 %. Erre modta  a BEVA, hogy fizet. Az efeletti részt pedig  ennek  atörvénynek köszönhetően kapjuk meg. A BEVA mindent ebből a kárrendezsi alapból fizet ki! Tehát  a kártalanítás 100 %-os lsz,  a többi technikai dolog. Amit sajnos el kell végezni, hogy pénzhez jussunk.

Válaszok


Vendég

#2421 Re:

2015-04-26 08:06:34

#2417: -  

 Úgy érted, hogy az 1 millió és 6 millió közötti 90%-on felül megmaradt 10%-os követelésünk is megkapjuk az alap által?

Végül is a 11.§(1) alapján ez a 10% felfogható " BEVA által kifizetendő kártalanítást meghaladó" követelésnek, ugye?

Így az 1 millió és ez alatti követeléseket a BEVA fizeti 100%-ban, az e feletti követeléseket pedig a BEVA (1 millió + 1-6 millió közötti rész 90%-a ) és az alap (1millió-6millió közötti rész 10%+a 6 millión felűli követelés 30 millióig). Ez 30 millóig valóban teljes körű 100%-os kártalanítás lenne.