Elegünk van Parászkából!

Quoted post

Zsombor Ferencz
A petíció szerzője

#410 Re: Re: Re:

2016-02-13 10:15

#408: - Re: Re:  

Kiindulópontnak használja ezt a 2012-es kimutatást :-), amely az erdélyi magyarok pártopcióit tartalmazza.

http://itthon.transindex.ro/?cikk=16265

Válaszok

Vendég

#412 Re: Re: Re: Re:

2016-02-13 10:42:58

#410: Zsombor Ferencz - Re: Re: Re:  

De hát ezek magyarországi politikai pártok népszerűségi mutatói, nem pedig értékrendek, vagy az ön szavaival élve, ideológiák alapján készült felmérés. Az erdélyi magyarok elég jelentős része nem is magyar állampolgár, sokakat egyáltalán nem érdekel a magyarországi politika (pl. én sem azzal kelek és fekszem, jobban foglalkoztat, hogy itthon mi van, milyen jogaink vannak, és a legtöbb ismerősöm is így van ezzel).
Világos, hogy a Fidesznek sokan hálásak az állampolgárságért, az MSZP-t pedig kb. mindenki utálja Erdélyben a rossz emlékű népszavazás miatt. De ezek pártok, nem pedig értékrendek vagy ideológiák. Nekem több baloldali gondolkodású ismerősöm is van Erdélyben, akik sosem szavaznának a PSD-re, és a magyarországi baloldali erőkkel sem szimpatizálnak, vagy mert eleve posztkommunistának tartják őket, vagy mert kiábrándultak belőlük. De egy pártból kiábrándulni nem jelenti automatikusan azt, hogy az ideológiájából, vagy az általa elvileg képviselt értékrendből is kiábrándult az illető választó. Attól, mert nem szavaznak bizalmat konkrét ballib pártoknak, még lehet, hogy néhányan szívesen olvasnak baloldali értékrendből táplálkozó sorokat, véleményeket a közszolgálati sajtóban. Ráadásul az a 35%-os "Nem tudja" közösség is elég szélesnek tűnik nekem (az erdélyi magyarságra vetítve ez 420 000 ember!). Köztük lehet jobb- és baloldali értékrendű, konzervatív, liberális, centrista, zöldpárti, meg teljesen apolitikus ember is, több tízezer is akár. Pont erre írtam, hogy nem tudjuk, legjobb esetben is csak halványan sejtjük, hogy kábé mennyi baloldali és/vagy liberális lehet az erdélyi magyarok között.

Arról most ne is beszéljünk, hogy a baloldaliság és a liberalizmus sem jár mindig kéz a kézben (léteznek konzervatív baloldaliak és liberális jobboldaliak is, mint tudjuk). De ebbe most ne menjünk bele. Az viszont egészen biztos, hogy a politikai értékrend/ideológia és a pártpreferencia nem egy és ugyanaz a dolog. Pl. én jobboldaliként szavazhatok egy baloldali pártra, vagy liberálisként egy konzarvatívra, mert például hitelesebbnek tűnik, szimpatikusabbak a politikusai, vagy csalódtam az értékrendemet (rosszul) képviselő pártban. Ezért írtam, hogy ez a matek kicsit erőltetett.