Quaestor károsultak megmentéséért

Quoted post


Vendég

#6186 Re: Re:

2016-04-16 18:11

#6178: - Re:  

"A Q-tv. megsemmisítésekor az AB előírta, hogy a károsultak kártalanítása nem történhet a korábban realizált előnyök figyelmen kívül hagyásával."

De azért arra még csak utalást sem tett az AB, hogy vonjanak el 13 évi hozamot visszamenőleg, mint ami itt történik. Sőt voltak ott még elég sarkos különvélemények is az elfogadott határozattal szemben. Bárki elolvashatja, fenn van a neten.

 

Válaszok


Vendég

#6195 Re: Re: Re:

2016-04-17 04:57:19

#6186: - Re: Re:  

 "De azért arra még csak utalást sem tett az AB, hogy vonjanak el 13 évi hozamot visszamenőleg"

Természetesen az AB nem veszi, nem veheti át a jogalkotó szerepét, nem fogalmaz meg konkrét törvényszöveget, hanem csak a jogalkotás során érvényesítendő alapelvet, jelen esetben a káron szerzés tilalmának elvét írta elő.

A jogalkotó felelőssége, hogy a meghozott törvényben - az alaptörvény adta keretek között - ezt az elvet hogyan érvényesíti, hogy milyen időtávra nyúl vissza, hogy milyen szereplőkre és jogügyletekre (milyen kötvényekre) terjeszti ki.

A meghozott törvény alkotmányosságáról mindenki olyan véleményt alkothat, amilyent akar, de annak semmi jelentősége sincs, az legfeljebb a gőz kieresztésére elegendő, azt érdemben vitatni csak AB panasz formájában lehetséges.