Tiltakozás a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás miatt

Quoted post

Lukrécia
Vendég

#9865 Holokauszt

2012-04-21 01:50

Szép jó estét minden olvasónak!

Nem tudom, magamra maradok-e, vagy rajtam kívül más is nézte ma este az M2-n este 10 után a dokumentumfilmet, Éva történetét. Én néztem.  Számomra, felnőttként megrázó volt. A film témáját, előzményét éppen a közelmúltban meséltem több embernek is társaságban. A történet röviden: Adva van az Éva A5114 tetoválási számú auschwitzi túlélő, aki felszabadulásakor másfél éves volt, a tetoválási száma alapján magyar. A teljes családja Auschwitzban pusztult el, őt egy lengyel család vette magához és sajátjaként nevelte fel. 1964-et írtunk, mikor a Kossuth Zsuzsa gimnázium II.H. osztályának osztályfőnöke tudomást szerez a lányról. Ő szintén auschwitzi túlélő volt. Megszervezte, hogy a tanítási szünetben az osztállyal felkeresik Évát Lengyelországban, elhozzák Magyarországra és megpróbálnak élő rokonokat felkutatni. A dokumentumfilmet 1964-ben Sára Sándor forgatta, mi persze láttuk, hisz a mi gimnáziumunk érintett volt. Most, közel 50 év távlatából újra forgattak a még élő személyekkel, akik a filmben szerepeltek. Számomra többszörösen is felkavaró volt a film. Részben a nosztalgia, részben az a sok borzalom, ami Auschwitzban történt az emberekkel. Én a 80-as években kétszer jártam ott, napokig nem lehetett után hozzám szólni. Így voltam ezzel 2 évvel ezelőtt Jeruzsálemben a Holokauszt (Yad Vashem) múzeumban a magyar szobában is. 600.000 elpusztított magyar dokumentumai vannak abban az egy szobában, Ott állunk, nehéz mgszólalni, de volt a csoportunkban egy 40 év körüli fiatalember, rosszallóan ingatta a fejét. Mondo, mit szól ehhez a borzalomhoz, mire ő: "hogy ezek a rohadt zsidók hogy hazudnak". Köpni-nyelni nem tudtam, majd annyit kinyögtem: Mondja, maga minek jött ide?

Ennyi kitérő után most emlékezem a régi iskolámra, arra a pár tanárra, akiket a képernyőn láttam és még némelyik engem is tanított és döbbenten tudtam meg, hogy szinte mindegyik túlélő zsidó volt. Érdekes, hogy ez a 60-as években mennyire nem volt téma közöttünk! Szinte senkiről nem tudtuk, hogy milyen származású, nem volt érdekes. Ember volt mindenki egyformán, kivétel nélkül. Miért kellett a világnak újra így elmenni a szélsőségek, a kisebbségek (zsidók, cigányok, arabok, stb... kirekesztése felé? Nem lettem vidám. Ha gondoljátok, interneten meg lehet nézni.

Válaszok

Vendég

#9866 Re: Holokauszt

2012-04-21 02:16:35

#9865: Lukrécia - Holokauszt

elolvastuk, mert a képernyő volt a világítás, egyből el is ment a kedvünk a folytatástól...