A Schmitt Pál doktori címét illető plágiumgyanú kivizsgálásáért

Vendég

/ #343 meghallgatam én is a ma reggeli interjút

2012-01-18 12:08

A HVG tényállításainak (kb 180 oldal átvétele a bolgártól, nincsenek lábjegyzetek, stb) egyikét se tagadta, csak ennek minősítését vitatta, azaz szerinte nem plágium a fenti, mivel ez "törzsanyag" volt és "kisdoktori" műnél nem volt más formai előírás, elegendő volt az, hogy a legvégén volt egy felhasznált irodalom lista, ahol a bolgár jóbarát műve "első helyen szerepel" ,ahol - mint azt kihangsúlyozta, mint egy hatalmas számot - 21 forrásmű címét is megemlítette. Egy komoly intézmény esetében ez nem nyilvánvalóan elég, de hogy mi volt akkor és ott az előírás, ezt nem tudom.
Tegyük fel, hogy lehetett. (Azt hogy NEKI lehetett, és senki nem szólt, én el is hiszem.) Ettől függetlenül, még ha teljesen szabályszerű is volt: kb.180 oldalt kompletten, a címek sorszámozásával együtt csak úgy bemásolni a saját nevem alatt megjelenő akármilyen tudományos írásba, ráadásul egy személyes jóbarát művéből, ahoz azért pofa kell..., legalábbis az én képemről a bőr sült volna le...
Ahogy akadozva, kissé bizonytalanul ezt el-ööööö-adta (pedig 6 napja volt rá felkészülni), úgy éreztem, valahol benne is volt vmi belső zavaró hang...