Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért
Quoted post
Tigris |
#892014-05-10 01:31Nos, a 90-es évek végén érettségiztem a Karinthyban, mi voltunk a második évfolyam angolos. Az osztály fele a TOEFL vizsgát tette le sikeresen, a másik, én is a Cambridge English Certificate of Proficiency-t. Mivel ezt a világon mindenhol elfogadták felsőfokú vizsgának, csak itthon nem (Rigó utca ugyebár...) ezért külön keltett volna nyelvvizsgát tennünk. Az, hogy mégsem kellett, az az érettségi napja előtt egy nappal derült ki, az akkori MDF minisztériuma az iskola angol szekciója vezetőjének (B.A.) hosszú és kitartó küzdelmének eredményeképp az érettséginket az állami nyelvvizsga közép illetve felső C szintjének feleltették meg. Ez volt akkora stressz, mint a mostani szöveg nemértéséből adódó. Hozzáteszem, úgy kekeckedtek velünk, hogy közben szaktantárgyakból eleve angolul érettségiztünk. Akkoriban Nem volt lehetőség az anyagot CD-ről hallgatni, nyelvi labor nem volt, és igen, volt olyan doga, amikor nem értettem valamit a magnóról és rosszul sikerült. A CEC vizsgám érvényessége lejárt, sokat felejtettem, úgy jöttem ki Londonba, cockney közegbe dolgozni, hogy egy hónapig csak füleltem. Sokan mondják, hogy mennyi tapasztalattal a hátuk mögött milyen jól tudnak angolul, mégsem értették a vizsga anyagát. Én gimi ide, papír oda, két év London amoda, nem merem azt mondani, hogy jól tudok angolul, viszont a vizsgát meg tudtam csinálni. Hangszórón hallgattam az anyagot, egyszer, nem megállítva azt. Az első, a legproblémásabbnak nyilvánított szöveg BBC angollal ment, ha a teremhangzást leszámítom, akkor nem tudok elképzelni olyan életszerű helyzetet, amikor egy angol ennél tisztábban beszél. Ha szájba akarja rágni a szöveget és úgy tagolja, mint valami gyagyának, akkor igen, de könyörgöm, ez egy emelt szintű vizsga. Ugyanakkor sajnálom, ha a magyar oktatás egy olyan szintet nyújt, ami nem nyújt a hétköznapi életben használható tudást. Tudom, hogy a gimis tanáraimon kívül az angoltanáraim itt, a mindennapi életben nem sokra mennének a tudásukkal, hogyan adhatnának át a diákoknak valamit, amit maguk sem tudnak? De vissza a feladatsorra. Tudom, nem hiszed el, de első hallásra értettem a szöveget, másodikra le tudtam írni, kipróbáltam direkt, hogy én meg tudnám-e csinálni. Meg tudtam. És még valami, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Sok olyan diák (és remélem, hogy diák, és nem tanár...), aki panaszkodott itt megjegyzésben a vizsgára, még a magyar helyesírással is szemmel láthatóan hadilábon áll. Akkor hogy a fenébe tudna egy emelt szintű angol érettségivel megküzdeni? Ismétlem, elhiszem, hogy voltak helyben keletkezett problémák a vizsgával, annak ellenére, hogy még mindig nem állt elő egy torz felvétellel, ami jelentősen különbözne a letölthető változattól. De ezek inkább az iskolák felszereltségét minősítik, nem a vizsgát. Aki szerint ez nehéz volt, az csinálja meg a CEC-t vagy jöjjön ki egy hétre és támaszkodjon a szerinte remek angoltudására. |
Válaszok
Vendég |
#91 Tigrisnek van igaza...2014-05-10 02:26:10Én a tigrisekkel vagyok, de azért azt figyelembe kell venni, hogy -ha elhiszem amiket írogatnak- nincsenek meg rendesen ehhez az egészhez azok a minimális technikai feltételek, amiket azért én is elvárnék (pl. no szalagos magnó). Régebben is főleg vidéken semmi nem volt rendesen (jó tanárok és eszközök se és nem csak a nyelvekhez, máshoz se - szakkönyveket is pl. csak Pesten tudtuk beszerezni, most már szerencsére neten is rendelhető sok minden), úgy mint egy fővárosi elit, vagy kétnyelvű gimnáziumban. A tragikus az, ahogy látom ez azóta se változott: csak a nagy szövegelés van a vidék felzárkóztatásáról. Meg a nagy elvárások a pógár felé. Meg aztán lassan ott tartunk, hogy magunk finanszírozunk már mindent, amit az államnak kéne. |
Papabear |
#92 Re:2014-05-10 04:20:02Jól látom hogy az oktatási hivatal MP3 file-ja alapján irogatsz ide éjjel-nappal? Mert avval senkinek semmi baja... A baj az iskolákban volt.....Ott voltál???? |
Taylor Swift elmaradt Bécsi Eras Tour koncertjét hozzuk Magyarországra!
A Budapesti Wesley Iskolák megmentésére, működésének engedélyezésére szülői és támogatói kezdeményezés
Van valami, amit meg akar változtatni?
A változást sosem azok indítják el, akik csendben maradnak. A petíció szerzője kiállt mellette és cselekedett. Ön is ugyanezt fogja tenni? Indítson egy társadalmi mozgalmat egy petíció létrehozásával.
Kezdje el saját petíciójátTovábbi petíciók, amik érdekelhetik
Szemétszállítás
2133 Létrehozva: 2025-01-01
NEM KÉRÜNK AZ EINSTANDBÓL! Ne legyen az Árpád Gimnázium a Közszolgálati Egyetem Gyakorlóiskolája!
1333 Létrehozva: 2024-12-06
A kulturális, zenei és közösségi életért
1236 Létrehozva: 2024-12-18
Hadd maradjon meg a ZÖLDIKE KLUB!
644 Létrehozva: 2024-12-16
ADJ REMÉNYT petíció a Duchenne izomdisztrófiával született gyermekekért
5599 Létrehozva: 2024-06-21
Halasszák el az ügyfélkapu megszüntetését!
401 Létrehozva: 2024-12-09
NE ZÁRJA BE A MAGYAR POSTA CSEPELEN A KIRÁLYERDEI ÉS A CSILLAGTELEPI POSTÁKAT!
231 Létrehozva: 2024-12-14
Követeljük, hogy a Meta állítsa vissza Toroczkai László törölt profilját!
208 Létrehozva: 2024-12-10
Lakossági tiltakozás Harkány városában az építményadó-mentesség kivezetése ellen
398 Létrehozva: 2024-12-02
A Velencei-tó sukorói partszakaszának védelméért
1724 Létrehozva: 2024-09-29
Támogatom, hogy a Fóti Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola a számára felújított új épületébe költözzön!
195 Létrehozva: 2024-12-11
Közérdekű feljelentés bankok, bíróságok, közjegyzők ellen
186 Létrehozva: 2025-01-01
Kiállunk Pajor András atya mellett!
129 Létrehozva: 2024-12-06
Aláírás gyűjtés a petardák és pirotechnikai eszközök Zuglói alkalmazasanak tilalmáról
97 Létrehozva: 2024-12-24
Nagykovácsi - Petíció a tűzijáték ellen
180 Létrehozva: 2024-10-13
Tiltsák be a tűzijátékok lakossági használatát!
53142 Létrehozva: 2014-01-01
Követelünk egy tiszta, átlátható szavazást a debreceni Fészek Lakópark közlekedési rendjéről!
72 Létrehozva: 2024-12-11
Összefogás a HÉV-en zaklatott kislányt védelmező apuka ügyében
49895 Létrehozva: 2024-02-07
Maradjon ingyenes a lakossági parkolás a XIII. kerületben!
184 Létrehozva: 2024-10-31
Biztonságos városért: kutyafuttató létrehozását és a szabályok betartatását kérjük!
58 Létrehozva: 2024-12-05