Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

Quoted post

Tigris

#224 Re: Re:

2014-05-14 02:19

#222: - Re:

Nos, akkor nézzük, hol lehet probléma.

abcdef
  1. Az eredeti hanganyagban. (Bizonyíthatóan nincs probléma.)
  2. Az eredeti másolása közben az OH-ban. (1.)
  3. A kiküldés közben sérül a CD. (Ha sérül a digitális anyag, akkor ugrik, akadozik, ez egyáltalán nem az a hibajelenség, amit a diákok jelentettek, tehát ezt is kizárhatjuk.)
  4. A kiküldött anyag másolása közben az iskolákban. (Kérdéses... De az iskola és a technikusok felelőssége, itt lehet gond.)
  5. A másolt anyag lejátszása közben. (Sokan panaszkodtak a háttérzajra, a termek közti áthallásra, a terem akusztikájára, ezek mind szintén az iskola felelőssége. Az általad leírt esetben a készülék nem volt hibás - azért ezt is ki lehet deríteni, bizonyítani lehet... -, de a készülék csak egy tényező sok más mellett.)
  6. A diákok tudásában. (Csak mellesleg jegyzem meg, hogy közel 10000 diák írt emelt szintű vizsgát, itt majdnem 2500-an írtak alá, ebbe valószínűleg beletartoznak együttérző, lojális szülők, nevelők, ismerősök, akik bár nem voltak ott a vizsgán, az ismerős diáknak hisznek, érdekeit szeretnék képviselni. Tegyük fel, hogy csak egy szülő csatlakozott minden diákhoz, ez azt jelenti, hogy az esetek 12,5%-ában volt gond. Ez azért nem egy szignifikáns többség, pláne kézzel fogható bizonyíték nélkül úgy, hogy a problémát mód volt azonnal jelenteni.)

Akik úgy tettek emelt szintű érettségit, hogy az angolt tovább szeretnék tanulni, nagy eséllyel fognak találkozni az anyagot felmondó emberekkel, akik az ELTE angol szakának tanárai, méghozzá úgy, hogy a vizsgánál rosszabb körülmények mellett fogják az előadásaikat hallgatni. Ha a vizsgán nem felelnek meg, akkor a gondjaik tovább fognak fokozódni a felsőoktatásban is.

Nagyon könnyű elképzelnem, hogy milyen lehetett annak, aki kéttannyelvű iskolában tanulta végig a gimit, hiszen én is ezt csináltam, a Karinthyban érettségiztem, töriből, matekból, fizikából angol nyelven, meg persze angolból, igaz, mire az érettségire eljutottunk (melynek osztályzata Rigó közép/felsőfokú vizsgának felelt meg, osztályzat szerint), már az évfolyam szinte minden tanulójának a kezében volt a nemzetközi felsőfokú vizsga (TOEFL/CEC). Igaz, azóta sokat felejtettem, majd az utóbbi két évben ismét sokat javultam angolból, ugyanis Londonban élek, ennek ellenére a gimis tudásommal meg tudtam volna oldani a listeninget. Amikor a botrány elindult, próbából megcsináltam, hibátlanra. Ellenőrzésképp átnézettem a párommal is a dolgot, aki kb. középfokúnak megfelelő tudással jött ki velem, valószínűleg nem hibátlanra, de elfogadhatóra megírta volna ő is, elmondása szerint nem volt nehéz, annak ellenére, hogy szobában és hangszórón hallgattuk mindketten.

Nagyon sajnálom, ami történt, én úgy vélem, a dolog leginkább a nyelvi oktatás technikai szinvonalát jellemzi a probléma. Amikor a diák nagyságrendekkel jobb minőségben hallgatja a saját zenéit, mondjuk mp3 lejátszóról vagy mobilról, mint az angoltanuláshoz szükséges hanganyagot órán, és ezt mindenki szó nélkül rendben levőnek találja, akkor ne csodálkozzon, hogy amikor kritikus lenne, hogy minél jobb minőségben hallja az anyagot, vizsgán, akkor bajba kerül.

Ismételten megjegyzem, nem érdekem a kormány seggét nyalni a kérdésben, az OH-ét sem. Részint mert semmi hasznom nem származik belőle, részint pedig mert egészében volt elegem abból, ami otthon folyik, ezért jöttem Londonba.

Válaszok

Papabear

#225 Re: Re: Re:

2014-05-14 04:53:37

#224: Tigris - Re: Re:

Hello, köszi az összefoglalót! Nézzük!

1, Lehetséges hogy az eredeti anyag olyan konvertálású MP3 ami nem bírja a többszörös továbbmásolást

2, Lehetséges hogy az OH-nál az eredeti másolásánál csináltak olyan konvertálást ami nem bírja a tovább másolást.

3, Kizárva mert nem az akadozás a probléma

4, Kizárva mert ugyanazok másoltak mint év közben ugyanazokon az eszközökön

5, Kizárva mert a lányom ugyanabban az osztályteremben ugyanazon a lejátszón hallgatta mint előtte 4 évig hiba nélkül

6, Kizárva mert a probléma egész vizsgacsoportokat érintett ahol a probléma jelentkezett. Statisztikailag a buta, brahiból próbálkozók eloszlása kizárt hogy néhol 80% mint az a csoport aki aláírta a vizsga után rögtön a kormánybiztosi papírt néhol meg 0%.

Szerintem.Vélemény?