A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tiltakozása
egy szülő |
/ #46 szkepszis2016-06-23 09:36Nem is tudom, hogy most sírjak vagy nevessek. A tiltakozás, amelynek ezen petíció által is nyomatékot kívánnak adni -önmagában- és csakis önmagában - helyes és támogatható. Mint írják: "Egyetlen ágazatban sem képzelhető el a jövő változásaira nyitott, versenyképes szakképzés átfogó természettudományos ismeretek nélkül!". 2.) A másik része a szigorú tények - a felvételi (is): Elsőszülött csimotám, a jövő évben az Önök iskolájában - grafika szakon - szeretett volna/szeretne továbbtanulni. Ez sajnos újra nyitott.
Szerencsénk volt a tavaly őszi nyílt napon is ott lenni, ahová idén is szándékozunk ellátogatni.
Végtelen csalódottságom szeretném kifejezni ezzel a levéllel, mivel az ott elhangzottak és a felvételi tájékoztatóban megjelentek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.
Mire gondolok:
- a nyílt napon nem egyszer hangzottak el olyan jelzők, hogy nagyon nehéz, kimagasló, a legjobb satöbbi.
- a felvételi tájékoztatóban ez áll kiemelten szedve: "Fontos tudni, hogy a közismereti tárgyakból elfogadhatatlanul gyenge előképzettségű tanulókat esetleges jó rajzi képességek esetén sem veszünk fel." - kiegészítve: "Iskolánk művészeti jellege nem mentesíti diákjainkat attól, hogy a magyar középiskolák számára meghatározott közismereti tudásszintet elérjék, hiszen nincsen számukra könnyített érettségi. A szakórák nagy száma miatt itt a tanulás nehezebb feladat, mint egy általános gimnáziumban."
Miért gondolom:
Egy közeli ismerősöm gyermeke felvételt nyert a szerencsés 21 grafika szakos egyikeként a jövő tanévre.
Szintén a felv. táj.-ból:
"A felvételi vizsgán elért pontok számításának módja A) központi, egységes írásbeli (matematika: max. 50 pont, magyar: max. 50 pont) 50% 100 pont B) általános iskolai eredmények 50% 100 pont C) alkalmassági vizsga, szóbeli vizsga – elbeszélgetés kreativitást / motiváltságot / általános tájékozottságot mérő feladatok megfelelt / nem felelt meg ÖSSZESEN 100% 200 pont Felvételnél a rangsort a rajzi képességvizsgán megfelelt jelentkezők által (a központi írásbeli vizsgán és az általános iskolai eredmények szerint) elért pontszámok alapján állítjuk fel."
Tehát egy, a központi felvételi vizsgán harminc, azaz harminc százalékot elért, és - talán nem túlzok - az általános iskolai eredményei is az erős közepes szintet megütő illetve - ezek szerint - a rajzi képességvizsgán megfelelt nebuló tudása elégséges, hogy a huszonegyek tagja lehessen. Egy olyan nebulóé, aki saját bevallása szerint a könyvet csak akkor veszi le a polcról, ha inog az asztal lába, amin a PlayStation monitora pihen. Akinek a kis élete az iskola és az otthona közti tengelyen zajlik. Tudom, nagy bátorság/botorság egyetlen felvételizőből általánosítani, mégis nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom: megdöbbentem. Feltettem magamnak a kérdést, hogy a naivitásom vagy a mai magyar rögvalóságtól való hiszékeny elszakadásom a nagyobb. Naivitásom, mert hittem/szerettem volna hinni, hogy az Önök intézményébe, a fent nevezett szakra igenis nehéz bekerülni. Keveseknek adatik meg a lehetőség a tudásuk alapján rangsorolva.
A mai magyar rögvalóságtól való hiszékeny elszakadásom, mert néztem, de nem láttam. Tudtam, de nem akartam tudni róla. Több művészeti középiskolában nevelődött rokonom/ismerősöm van; táncos, hegedűs, zongorista, brácsás. Akkor sem a két könyvnél többet olvasottak helye volt egy művészeti középiskola , de hogy ma sem és Önöknél sem és ennyire nem..!?
Sajnos nem tudok másra gondolni, hogy ez a szint. Ennyike a szint. Miért? Csak hipotézisem lehet rá; Nincs és/vagy icipici azon felvételizők száma, akik kiemelkedő tudással, kiváló eredményekkel merészkednek beadni a jelentkezésük a "zászlóshajó" intézményükbe. Feltéve ennek piciny valóságalapját is, a konklúzió több mint kiábrándító. A feltételes mód jogát továbbra is fenntartva, Önöknek sem lehet könnyű; hiszen abból kell főzni, ami van. Ha a kimagasló eredmény-és tudás illetve a grafika, mint szakma/művészet iránti érdeklődés kombó nincs, vagy csak rendhagyó módon, akkor bizony nem lehet mit tenni: a lécet igen alacsonyra kényszerülnek tenni.
Kérném Önöket, hogy ne vezessék félre a felvételizni kívánókat illetve ne tegyék hintába a "talán jobb lehet" attitűdű szülőket, hogy ilyen meg olyan. Mert nem ilyen, meg nem olyan. Nagyon nem! Ha úgy dönt a lurkóm, hogy mindezek ellenére Önökhöz jelentkezik első helyen, akkor nincs más dolga, mint vinni a kitűnő biziét és a várhatóan jóval több, mint harminc százalékosra megírt központi eredményét. No persze a rajzi képességvizsgán való megfelelést nem kihagyva.
Szomorú, mert magam részéről úgy gondolom, hogy kevéssé jó értelmi képességű diák, kevéssé jó grafikus lesz. Maximum iparos. A petíciójukban megfogalmazottak fő sodra is ezen vagyon.
Eleddig abban a tudatban voltam, hogy nagy dolog, ha a csimotám bejut grafikára..most már azt gondolom ez a minimum, mindenféle versenyhelyzet/valós megmérettetés nélkül.
Nem járok messze a valóságtól, ha azt mondom: komoly ellentmondást, jópofaságot, kihaénem attitűdöt érzek.
Szerintem nem kell ezt erőltetni!
Minden Jót Kívánok! Plusz egyenességet, mivel itten kérem szépen gyermekeink sorsáról van szó! |
|
Taylor Swift elmaradt Bécsi Eras Tour koncertjét hozzuk Magyarországra!
A Budapesti Wesley Iskolák megmentésére, működésének engedélyezésére szülői és támogatói kezdeményezés
Van valami, amit meg akar változtatni?
A változást sosem azok indítják el, akik csendben maradnak. A petíció szerzője kiállt mellette és cselekedett. Ön is ugyanezt fogja tenni? Indítson egy társadalmi mozgalmat egy petíció létrehozásával.
Kezdje el saját petíciójátTovábbi petíciók, amik érdekelhetik
Szemétszállítás
2133 Létrehozva: 2025-01-01
ADJ REMÉNYT petíció a Duchenne izomdisztrófiával született gyermekekért
6798 Létrehozva: 2024-06-21
A kulturális, zenei és közösségi életért
1267 Létrehozva: 2024-12-18
Hadd maradjon meg a ZÖLDIKE KLUB!
650 Létrehozva: 2024-12-16
Legyen korlátozva a szilveszteri tűzijáték-használat Székesfehérváron!
352 Létrehozva: 2025-01-03
Közérdekű feljelentés bankok, bíróságok, közjegyzők ellen
273 Létrehozva: 2025-01-01
A Velencei-tó sukorói partszakaszának védelméért
1775 Létrehozva: 2024-09-29
TŰZIJÁTÉKMENTES XVI.kerület
219 Létrehozva: 2025-01-02
A PÉNZ SZÁMÍT, NEM AZ ÉLET?
190 Létrehozva: 2025-01-14
NE ZÁRJA BE A MAGYAR POSTA CSEPELEN A KIRÁLYERDEI ÉS A CSILLAGTELEPI POSTÁKAT!
245 Létrehozva: 2024-12-14
Tiltsák be a tűzijátékok lakossági használatát!
53215 Létrehozva: 2014-01-01
Tiltsák be Magyarország területén minden nap a tüzijáték használatát.
167 Létrehozva: 2025-01-01
PETÍCIÓ MAGYARORSZÁG EGYIK ELSŐ VASÚTI SZÁRNYVONALÁNAK (BÉKÉS-MURONY) ÚJRANYITÁSÁÉRT
455 Létrehozva: 2024-11-21
Hosszabbítás - Bókay-kerti jégterasz
101 Létrehozva: 2025-01-03
Nagykovácsi - Petíció a tűzijáték ellen
183 Létrehozva: 2024-10-13
Aláírás gyűjtés a petardák és pirotechnikai eszközök Zuglói alkalmazasanak tilalmáról
99 Létrehozva: 2024-12-24
Halasszák el az ügyfélkapu megszüntetését!
442 Létrehozva: 2024-12-09
Ingyenes kötelező ivartalanítás bevezetése és sintértelepi altatás tilalma
6826 Létrehozva: 2023-07-26
A szilveszteri tűzijátékok betiltásáért Kőbányán
74 Létrehozva: 2025-01-01
Összefogás a HÉV-en zaklatott kislányt védelmező apuka ügyében
49899 Létrehozva: 2024-02-07