Quaestor károsultak megmentéséért

Quoted post


Vendég

#5737 Re:

2016-02-23 08:53

#5736: -  

Kedves Sorstárs!

Ugyanez a problémám, gondolkozzunk együtt, tán másoknak is segíthetünk.

Tudomásom szerint (korábban már tranferáltattam Nyesz-t) a Nyesz csak akkor jogfolytonos (a 10 év "bünti" nélkül), ha a befogadóhoz megérkezik ugyanaz a pénzösszeg, ami az elöző helyen, esetünkben a Q-nál rajta volt. Szerintem most ez okozhat gondot, hogy mennyi az annyi, vagyis mit érnek a Q kötvények. Nekünk persze az lenne a legjobb, ha az 0Ft lenne, de mivel kapunk kárpótlást, nem hiszem, hogy ezt elfogadják. Jogilag a névérték minusz a bünti lenne jogos, de nem ismerek erről állásfoglalást. Tudomásom szerint foglalkoznak vele, de írni kéne a Kár. alapnak, hogy el ne aludjon az ügy.

Megköszönöm, ha megírod, hogy jutottál idáig, mert nekem a felszámoló még csak nem is válaszolt a a Nyesz és a Tbsz áthelyezésére vonatkozó kéréseimre. Nekem is csak Q kötvényem volt, meg némi kp és Kurázsi, de azt se tudtam kideríteni, hogy mely számlákon és mennyi, a válaszuk hiányában. Budapesti vagyok, a Báthory irodába jártam. Előre is köszönöm.

Válaszok


Vendég

#5738 Re: Re:

2016-02-23 21:39:26

#5737: - Re:  

 Én szintén NYESZ számlával rendelkeztem, amit 2008-ban nyítottam, s az akori jogszabályok értelmében 3 év volt a megkötés. Ha jól emlékszem, akkor ez 2010-ben változott 10 éves megkötésre a számla feltörésére vonatkozóan. Már januárban itt jeleztem, hogy a Felszámoló közleményében van szó a NYESZ és TBSZ számlákon lévő vagyon áttranszferálására. Innen tölthető le az a nyomtatvány, amit meg kell küldeni a felszámolónak. Én is kilincseltem pár banknál, hogy hova lehetne átkérni. Tekintettel, hogy új NYESZ számla nyítását kérték volna, ami  valójában - hiába a későbbi igazolás - most indult volna a 10 éves futamidő. Ezért úgy döntötte, hogy a meglévő számlaszámomat a Budapest Banknál adtam meg, és ezt küldtem el a Felszámolónak ajánlottan. Én február 02-án adtam póstára ajánlottan, és már 05-én imélben kaptam választ új kódszámmal, majd értesíteni fognak a döntésről. Tehát várok! Reméllem, hogy az itt leírtak talán másoknak is segít.

 

 


Vendég

#5739 Re: Re:

2016-02-24 06:45:43

#5737: - Re:  

 Pillanatnyilag csak gondolkodni tudunk, de a megoldás nem látszik, mivel nincs egységes gyakorlat. A jelen helyzetben a bedőlt brókercégek esetében más szabályok az irányadók mivel a TBSZ számlák is áthelyezhetők függetlenül attól hogy azon Q kötvények is voltak. A felszámolás alatt álló pénzintézetek esetében más szabályok vonatkoznak. Pl .kamatadó és eho mentesen lehet transzferálni a pénzeket. Itt a bankok jogi osztályainak felkészületlensége látszik leginkább, mert nem tudnak mit kezdeni a 0 kp tartalmú NYESZ számlákkal, aminél "csak" a jogfolytonosságot tudja a felszámoló transzferálni mert pénzeszköz nincs rajta. (pedig erre volt egy évük a bankoknak, hogy felkészüljenek rá a jogászok de csak a székük karfáját szorongatták és azon "dolgoztak", hogy lehetőleg ne kelljen csinálni semmit. Még most is hetek kellettek arra, hogy kiizzadják: Nem tudják fogadni a 0-s számlát esetemben a K&H persze kizárólag az én érdekemben. ) Esetemben még párszáz Ft mínusz is volt számlavezetési hátralék, amit a felszámoló helyszínen kifizettetett velem, mert a "mínuszt" nem lehet áthelyezni. Kértem akkor had tegyek rá még 500 Ft-ot hogy legyen rajta valami pénz, erre azt mondták hogy a felszámolási szabályok nem teszik lehetővé. Erősen úgy látom ,hogy ezek a jogi osztályok csak AB beadványok megírásában jeleskednek. Új információ, hogy a UNI Credit is hasonló álláspontot képvisel. bár ők már arról is nyilatkoztak, hogy mérséklik a lakossági üzletágat. Valami Patai aki a Q ügyben amúgy is jeleskedett.. Emlékeim szerint a CIB is így kezdte.