A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tiltakozása

Quoted post

Vendég

2016-04-28 14:28

Emlékszem a középiskolai éveimre a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában. Néha úgy estünk be az ágyba miután 10 órás tanítási napok után este hazaértünk. Meg kellett tanulni mindazt amit egy sima gimiben tanulnak, plusz a szakmánkhoz kapcsolódó tananyagot is. Iszonyatosan túl voltunk terhelve, ráadásul olyan tudást kértek rajtunk számon amit azóta se használtam soha. Itt a sok kommentelőnek fogalma sincs milyen kemény egy ilyen suli a sok felesleges tantárgy miatt.

Válaszok

Vendég

#39 Re:

2016-05-03 10:23:03

#29: -  

Én például pont egy ilyen iskolában tanultam Szegeden, és kicsit sem okozott gondot a közismereti tárgyak tanulása. Utólag sem érzem fölöslegesnek, amit ott tanultam.

Fontos, hogy az embernek legyen rálátása a világra, akármilyen szakmában dolgozik, a művészeti szakmáknál pedig különösen fontos, hiszen a mai világban annyiféle ága van a művészetnek, hogy lehetetlen olyan tárgyat kiválasztani, ami nem hiányozna egyetlen diáknak sem a jövőben. Tudod, mintázhatsz szobrot kőből, és sárból, de akár számítógéppel is. Mint ahogy festhetsz bolti olajfestékkel, de az általad kevert pigmentekkel is, vászonra, kőre bőrre, üvegre is. Pont az a jó a művészetben, hogy sokszínű, és az alkotásokkal kinyitja a világ sokszínűségét mások számára is. De ahhoz, hogy igazi tartalmat tudjunk nyújtani, rendelkezni kell az alapokkal ahhoz, hogy egyáltalán létrejöhessen egy mű. Ha egy művész soha nem foglalkozott például fizikával, nem lesz képes olyan alkotások létrehozására, amik egy fizikai jelenséget használnak fel. És itt utalnék a számtalan modern műalkotásra, amik a mozgással, vagy a fényjelenségekkel játszanak, gondolj bele, mennyivel szegényebb lenne nélkülük a világ. 

M

#44 Re:

2016-06-11 09:41:04

#29: -  

Ott tanultam, legcsodàlatosabb évek voltak az életemben, egyàltalàn nem volt megterhelő az órarend, sőt! Azóta is abból a szilàrdan lefektetett, àtfogó tudàsanyagból és a mesterektől àtvett nyitott, elfogadó szemléletmódból tàplàlkozom. Ha neked sok volt, akkor az nem a te utad volt, vàlaszthattàl volna màsik iskolàt, csak rajtad múlt.  Ez az új rendszer pont azt a lehetőséget veszi el a diàkoltól, (amivel te nem éltél, úgyhogy most azt a jól működő rendszert szidod) hogy bàrmikor irànyt vàlthassanak tanulmànyaikban...