Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért
Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével
Ez a(z) Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért petíció automatikusan generált fórumtémája
Netistri |
#151 Re: Re: Re: Re: Re:2014-05-10 19:45#150: Tigris - Re: Re: Re: Re: Igen ezt értjük. Viszont én akkor is tartom magam ahhoz, hogy ha egy állam érettségit szervez, és kijelöl egyes iskolákat, akkor nem mindenhova egy CD-t juttatok el, hanem ahány teremben vizsga lesz (ezt tudniuk kell). Viszont az hog lehet, hogy ismerőseim nem egy iskolában érettségiztek és mindenhol arra panaszkodtak, hogy semmit nem lehetett érteni? Értem én azt is, hogy ennek nem ujjal mutogatásnak kéne lennie, csak azt mondja meg nekem valaki, hogy akkor ilyenkor szépen hallgatnunk kéne? Az én érettségim már pont nem érdekel, pedig nem véletlenül mentem el letenni 24 éves fejjel, de az utánunk következőknek ki fog segíteni, vagy hagyhuj hogy ugyanez megtörténjen velük is? Annyi mindent megcsináltak már a diákokkal, köztük velem is, hogy nem hagyhatunk mindig mindent... |
Papabear |
#1522014-05-10 19:45Akkor a tények: A lányom aki 4 évig hallgatta ugyanezen a lejátszón az angol és német nyelvleckéket az egész osztállyal együtt jelzi hogy rossz minőségű a felvétel, és sok iskolából is ez a visszajelzés. Néhány iskolában nem tapasztaltak ilyet. Ebből a két mondatból te mire gondolnál? |
Tigris |
#153 Re: Re: Re: Re: Re: Re:2014-05-10 19:51#151: Netistri - Re: Re: Re: Re: Re: Ezt értem, de amit te írsz, az már nem ennek a petíciónak a tárgya. Hiába érné el a célját, a megismételt vizsga ugyanolyan körülmények között zajlana le, tehát a teljesen értelmetlen a petíció ebben a formájában. Nem? |
Tigris |
#154 Re:2014-05-10 19:53Arra, hogy aki a központi CD-ről a másolatot csinálta a suliban, valamit nagyon nem jól csinált. Érdemes lenne kikérni azt a felvétel-kópiát és összevetni a netről letölthetővel, mert az bizonyít valamit, mondjuk azt, hogy az iskolában a sokszorosítás közben volt valami probléma. |
Papabear |
#155 Re: Re:2014-05-10 20:04Tehát több tucat iskolában egyidőben több tucat technikus/tanár elfelejtette hogyan kell CD-t másolni amit egész évben ugyanezeken a gépeken csinált? |
Netistri |
#1562014-05-10 20:05#153: Tigris - Re: Re: Re: Re: Re: Re: "az emelt szintnek azonban nem követelménye az érthetetlen, torz, visszahangos listening feladat maradéktalan kibogozása, a hadarás megértése (amivel még anyanyelvünkön sem feltétlen tudnánk mit kezdeni), az elmúlt évek hallott szöveg értéseihez képest mindenképp rosszabb volt az idei hangfájl minősége, ezen pedig a legtöbb iskola technikai háttere se segített." |
Tigris |
#157 Re: Re: Re:2014-05-10 20:10Nem feltételezek sem rossz szándékot, sem feledékenységet. Sok iskolában 10-20 éves magnók vannak, amiknek egyszerűen öreg a motorja. Ha azzal veszel fel (pl. egy CD-t audio kábelen) akkor a lejátszás gyorsabb lesz. De túlvezérlést is simán lehet csinálni gyenge minőségű cuccal. Ehhez nekem is volt szerencsém gimis koromban, pedig nem volt csóró a gimi. CD digitális másolása nem okoz olyan problémákat, amiket a diákok leírtak. A probléma ott van, hogy te arra hivatkozol, hogy minek szól bele, aki ott se volt. Ha erre lehet hivatkozni, akkor én arra hivatkozok, hogy egy olyan ember, aki szemmel láthatóan nem ért az audio technikához, miért gondolja azt, hogy a kérdéshez a technikai oldalról közelítve véleményt mondhat. |
Tigris |
#158 Re:2014-05-10 20:16Hallottam az online verziót, nem fülesen, hangszórón. Számomra teljesen érthető volt. |
egy hozzászóló |
#1592014-05-10 20:30De miért csak az emelt szintű érettségiről beszélünk, amikor a középszinten érettségizőknek is ugyanez a problémájuk?????????????????? |
Vendég |
#160 Re: Re:2014-05-10 20:37Nem, félreértesz. Nem az online anyag a hadarós, hanem amit hallottunk. Az online felvételt senki sem kifogásolja, a lejátszottal volt probléma. |
Tigris |
#1612014-05-10 20:38És még egy apróság. Sajnálom, hogy sok iskolának nincs olyan nyelvi laborja, audio felszerelése, ami alapkövetelmény lenne az emelt szintű nyelvoktatáshoz. Ez részben a sulik, részben a magyar oktatásügy problémája, de ezt szerintem olyan petíció sem oldaná meg, amit egymillióan aláírnak, azért is, mert pénz kérdése, nem véleményé, meg politika kérdése is. Ugyanakkor ez olyan, mintha autobusz vezetését kocsin tanítanák, mert az iskolának nincs pénze buszra, aztán a vizsgán a vizsgázó megbukna, mert életében először lát buszt és kiüti a falat. Sajnálatos, de ha ez a helyzet, akkor előbb kellett volna észbe kapni, hogy kocsival nem készülünk buszjogsit letenni. A tudást nem adják ingyen, az emelt szintűt pláne nem, olcsó húsnak híg a leve. Lehet reklamálni, meg újraírni, aztán csodálkozni, hogy az sem megy. Persze, Puskás sem fociakadémián tanult, mégis megverte az aranycsapat az angolokat. Hja, azért érdemes lenne megkérdezni, hogy mennyi pluszmunkája volt benne. Érdekes, ők sosem panaszkodtak arra, hogy túlerővel kellett szembenézni. |
Tigris |
#162 Re: Re: Re:2014-05-10 20:39"Már tanárok is jelezték az OH felé, hogy az online forma is visszahangos." Erre hivatkoztál. |
Papabear |
#163 Re:2014-05-10 20:46Evvel azt mondod hogy az országban több tucat komplett osztály brahiból ült be az emelt érettségire tudás nélkül, úgyis belekötünk valamibe aztán megadják a papírt alapon? Nem furcsa, hogy komplett osztályokról van szó? |
Tigris |
#164 Re: Re:2014-05-10 20:50Kiforgatod a szavaimat. Azt mondom, hogy a jelenlegi körülmények között, a jelenlegi felkészülési szinttel, a jelenlegi technikai lehetőségek mellett egy komolyabb vizsga több tucat komplett osztályt kétvállra fektet. Hogy ennek mi az oka, azt több helyen lehet keresni, és bevallom, nem követtem figyelemmel az elmúlt évek vizsgaszintjét, de a gimis tudásommal meg tudtam volna oldani, és ez töredéke volt egy komolyabb, elismert emelt szintű nyelvvizsgának. A furcsa nekem nem jó szó, inkább szomorú. Viszont ha megnézem a PISA jelentést, akkor annyira nem meglepő. |
Papabear |
#165 Re: Re: Re: Re:2014-05-10 20:57Aki nem volt ott és csak a netes file-t hallgatta annak a véleménye semmit sem jelent. Az enyém sem mert csak a lányom volt ott és tapogatózok mi történhetett... Az hogy ki mihez ért szintén semmit sem jelent mert a hibát kell behatárolni, összeszedni az infokat és ha minden megvan az be is határolja mi volt a gyökérok. Ennyi. |
Tigris |
#166 Re: Re: Re: Re: Re:2014-05-10 21:07#165: Papabear - Re: Re: Re: Re: Az infókat szeretnéd összeszedni, az okokat behatárolni, ugyanakkor amikor leírom, mint valaki, aki technikailag ért hozzá, hogy azokat a jelenségeket (torzulás, gyorsulás, stb.) amiket a diákok leírtak, jellemzően az audio (tehát nem számítógéppel, hanem audiokábellel és felvevővel-lejátszóval történő) másolás okozhatja, akkor ezeket elveted, mert ugye az nem számít, ki mihez ért. Ezt nem tudom máshogy értelmezni, mint hogy bizonyos okokat meg sem akarsz látni, és csak azt akarod hallani, hogy igen, igazad van, az OH a hibás és érvénytelenítsük a vizsgát. |
Netistri |
#167 Re: Re: Re: Re:2014-05-10 21:08Bocs, nem teljesen érthető amit írtam. Angol tanárok jelezték, hogy az online felvételen is van visszhang, ami nem gátolja a megértést. Viszont, ha ezt kombinálod egy olyan lejátszóval, ami legalább 10 éves, akkor már olyan visszhang és recsegés-ropogás alakul ki, ami már problémát okoz. |
Vendég |
#168 Re: Re: Re: Re: Re: Re:2014-05-10 21:09#166: Tigris - Re: Re: Re: Re: Re: Ezzel vitatkoznék. Ők jelölik ki a sulikat és a termeket... |
Tigris |
#169 Re: Re: Re: Re: Re:2014-05-10 21:22#167: Netistri - Re: Re: Re: Re: De ha mindezt vékony falakkal és a folyosó zajával kombinálod, akkor egyenesen gyilkos kombináció, persze. De önmagában a visszhang levétele szerintem nem dobott volna a szöveg érthetőségén, mintha egy normális lejátszón, vagy ad absurdum stúdióban, fejhallgatón hallgatják a diákok az anyagot. Nem tudok mást mondani, ez a bomba ketyegett már akkor, amikor a gyerek elkezdett angolul tanulni és látta, hogy milyen a magnó (miközben neki már lehet, hogy eleve nem CD-n vannak a zenéi, hanem MP3 lejátszón, vagy a mobilon, amit ha egy hétköznapi hangszóróra kötsz, eleve lekörözi a magnó recsegés-ropogását), szóval a probléma ott volt, van, és ha újraírják a tesztet a srácok, lesz is megint a levegőben. A kérdés csak az, hogy vajon azok a magnók a petíciótól hirtelen, pár hét alatt megjavulnak-e. Mert ha nem, akkor hiába a háborgás. |
Tigris |
#170 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:2014-05-10 21:24#168: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: OK, ehhez én nem értek, de ha ez valóban így van (és miért ne lehetne így, elhiszem neked), akkor ez egy támadható pont a sztoriban. Ugyanakkor a petíció és az OH-nak írt levél erről nem szól. |
Vendég |
#1712014-05-11 01:46Ha már így találták ki a "rendszert", akkor fogadják el annak eredményét is és ne alakítsák a létszámot ilyen aljas, átlátszó, pitiáner trükkökkel. ELŐRE!!! |
Vendég 01 |
#172 Nevetséges2014-05-11 07:57Botrány az érettségin? Az érettségin, melynek értéke oly annyira devalválódott az elmúlt években? Az egyetlen megoldás, hogy megszórják a társaságot az az, hogy az egyik részét a vizsgának megnehezítik. Így mindjárt kiderül, hogy pl. melyik 50 ember az, akit szeretnének felvenni egy ELTE nyelvész szakra. Elég furán nézne ki, ha mindenki megtudná csinálni. És ha nem? Nem gond! hisz ennyi bőven belefér, hogy egy rész kevésbbé sikerüljön, a többi felhúzza: - gondoljatok bele - a reading nevetségesen könnyű volt. Nekem a listening 93%-os lett, megizzadtam, de nem találtam megoldhatatlannak. Inkább én találnám furának, hogyha mindenki más is ekörül teljesítene. Egy felsőfokú nyelvizsga és egy másik felsőfokú nyelvizsga között van különbség? Nincs: 67%-os semmivel sem ér kevesebbet, mint egy 90%-os. Ellenben az érettségin! Amennyiben 10000 ember egyformán jól teljesítene, mi mutatná meg a különbséget? Ez csak arról szól, hogy jelezzék, egy angol emelt sem könnyebb, mint pl. egy töri. Sokan így gondolják és ezért az angolt választják - hát nem! Aztán meg mehetnek a szülők, hogy az ő kisgyerekük pedig tisztességesen tanult és most elrontják minden esélyét. Inkább a többinek az esélyét rontanák el, annak a 20%-nak, aki tényleg jobb, és megérdemli, hogy kiemelkedjen. Ez a szelektálás egyetlen lehetősége. |
Vendég |
#173 Re: Nevetséges2014-05-11 08:40Az egyik iskolában viszonylag érthető, másik iskolában szinte teljesen érthetetlen CD-t játszottak le. Szerinted ez az egyetlen lehetőség a szelektálásra?? |
Netistri |
#174 Re: Re: Re: Re: Re: Re:2014-05-11 10:01#169: Tigris - Re: Re: Re: Re: Re: A petíciót azért indítottuk, hogy lássák azt, nem egy dikákról van szó, hanem a probléma országos szintű. Viszont én úgy gondolom, hogy ha az alap visszhangot leveszik már egyszerűbb a feladat. Olyan nem fordult még elő, hogy egy 30 pontos Listening feladatból 8 pontot érjek el... ennyi hibám nem szokott lenni. És ha emiatt nem jutunk be egyetemre, akkor érezhetem magam átverve... nem beszélve a vizsgadíjról és a jelentkezési díjról |
Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)
2014-05-11 10:10- Date of removal: 2014-05-11
- Eltávolítás oka:
|
Taylor Swift elmaradt Bécsi Eras Tour koncertjét hozzuk Magyarországra!
Van valami, amit meg akar változtatni?
A változást sosem azok indítják el, akik csendben maradnak. A petíció szerzője kiállt mellette és cselekedett. Ön is ugyanezt fogja tenni? Indítson egy társadalmi mozgalmat egy petíció létrehozásával.
Kezdje el saját petíciójátTovábbi petíciók, amik érdekelhetik
Mentsük meg a soproni ovikat!
3161 Létrehozva: 2025-02-24
ADJ REMÉNYT petíció a Duchenne izomdisztrófiával született gyermekekért
10019 Létrehozva: 2024-06-21
Debreceni Óvodák megmentése
750 Létrehozva: 2025-02-28
Dr Bordás Noémi doktornő szabadlábra helyezése
548 Létrehozva: 2025-02-23
Óvodai nevelés országos alapprogramjáról szóló 363/2012. (XII. 17.) Korm. rendelet módosításának halasztása
2573 Létrehozva: 2025-02-20
Napraforgó Ovi bezárása elleni petíció
709 Létrehozva: 2025-02-23
Petition for a visual identity worthy of BCE / Kiállás egy a Budapesti Corvinus Egyetemhez méltó arculat mellett
1324 Létrehozva: 2025-02-19
A Velencei-tó sukorói partszakaszának védelméért
2367 Létrehozva: 2024-09-29
Mentsük meg a KRE-BTK képzéseit!
187 Létrehozva: 2025-03-03
ÁLLÍTSÁK VISSZA AZ ÁTALÁNY (RÉSZSZÁMLA) FIZETÉST AZ MVM-nél!
729 Létrehozva: 2025-02-21
Gyopárosfürdőért
112 Létrehozva: 2025-02-28
Zalaszentgrót város vasúti elérhetőségének helyreállítása
625 Létrehozva: 2021-12-18
Mentsük meg a fákat!
92 Létrehozva: 2025-02-25
A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEKEK ELLÁTATLANSÁGA AZ ÁLLAMI SZFÉRÁBAN!
4814 Létrehozva: 2023-04-02
Változzon a közforgalmú gyógyszertárak ügyeletes rendszere!
68 Létrehozva: 2025-02-26
Petíció a VÁCI ÚJ DUNA-HÍD ÉPÍTÉSE ELLEN
520 Létrehozva: 2025-02-05
LEGYEN MINDEN MAGYAR EGYETEM AULÁJÁBAN REPONT!
60 Létrehozva: 2025-02-24
KÉRELEM Fehérvárcsurgó 2025. évi építményadójának felülvizsgálatáért és újratárgyalásáért
73 Létrehozva: 2025-02-23
Petíció a Békéscsaba-Budapest vonal vasúti szolgáltatásainak fejlesztéséért.
227 Létrehozva: 2024-06-24
Manóvár tagóvoda bezárása elleni szülői tiltakozás
609 Létrehozva: 2025-02-18