Kizárólag az énekelni/zenélni tudó személyek énekelhessenek/zenélhessenek fizetségért!
Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével
Ez a(z) Kizárólag az énekelni/zenélni tudó személyek énekelhessenek/zenélhessenek fizetségért! petíció automatikusan generált fórumtémája
Goldtimer |
#76 Re: Re: Re:2016-10-19 21:05Minden fent említett témában ott az igazság. Hatvan évesen csak a saját korosztályunk vesz meg, akiket még nem mérgezett meg a fiatalos file-zenélés 140dB körüli hangerővel. Nagyon sok jó, talán mondhatom technikailag sokkal jobb fiatal titán van már kiképezve a jó zenére, legyen az latin vagy swing, vagy bármi más. Ők már tudják azt is, nem a hangerő teszi élvezhetővé a zenét. A hangosság pszichológiai kérdés, attól hogy kiabálok, még nincs igazam. Általában Ego függő, néha klinikai eset. A világ kinyílt, minden oktatási anyag eljut a legfiatalabbakhoz és hozzánk is, új hangzások, irányzatok. Követjük azt , amit HANGSZEREKKEL lehet eljátszani. Igenis, van igényünk a megújulásra, de a kéthetes komputeres dalokat, amit a média addig nyom, míg tart a zseton, nem tartom fajsúlyosnak. Nem arról van szó, hogy ki a színpadképes, hanem arról, hogy mit ad át a saját hallgatóságának. Ha egy öregasszony tangát húz, nem lesz tőle 18, ez biztos és groteszk. De! A felszínes hallgatóságot általába nem érdekli a személyes teljesítmény, a minőség, csak az elhangzó jó pörgős dalok, ....de várjál itt vala a telóm ezt tedd be. Ha erre felé halad a világ, akkor tényleg nincs értelme kapálódzni. Elfogadni azt, hogy mi a csatánkat megvívtuk, tisztességgel helyt álltunk, tesók, vagy nem tesók, ebben az esetben ugyanazok a körülmények motiváltak. "Körúti bőgős"- ha ez mond valamit, akkor tiszta a kép.Szóval a régi rendszer meghatározta, hogy milyen osztályos helyen melyik végzettségű zenész dolgozhatott alkalmazottként(mennyiért) és nem kényszervállalkozóként. Erre volt jó a minősítő vizsga. 50 kötelező mellé még kellett 250 szabadon választott is megfelelő stílus felbontásban. Régen a tervrajzokat tussal pauszpapírra szerkesztették sok órán keresztül - ma a számítógépes háttér elintézi megfelelő szakértelemmel órák alatt. A zene ugyanitt tart - evolúció. De a szakértelemről most is bizonyíték kell. |
krimós |
#77 Re: Re:2016-10-20 06:22#71: Adrián Fülöp - Re: Nile Rodgers pl. 64 éves és mégis az utóbbi években több világslágert írt mint bármilyen tini-sztár, tehát teljesen értelmetlen azt mondani, hogy egy 60 éves zenész nem "színpadképes" Színpadképes, igen, egy koncertteremben, ahová azok járnak, akiknek erre van igénye. Azoknak akik kifejezetten őt szeretnék látni. Ellemben Hölgyeim és Uraim! Az étterembe azt a zenészt fogom hívni, amelyikre a vendégkörömnek igénye van. Ha szombat este azért van tele a ház, mert az a zenekar zenél, akiket kedvelnek, akkor őket hívom. Attól, hogy egyesek megpróbálják a srácokat kiszorítani, mert se papírjuk, se végzettségük, nem fogom Önöket szerződtetni. Veszek egy hifit és pár cd-t és ennyi. Nálam környékbeli srácok játszanak, a településen mindenki ismeri őket, sokan azért jönnek hozzánk, hogy hallják őket. Ők pedig azért zenélnek, hogy legyen módjuk fellépni, egy vacsorát adok nekik az este. Kicsit ki kéne szakadni a szocializmus bűvköréből! Ma már azt vesszük meg, amire igény van és olyan áron, amit a piac diktál. Tessék haladni a korral és ne azzal próbáljanak előnyt szerezni, hogy másokat hoznak hátrányos helyzetbe. Akkor sem Önöket fogjuk választani, ha kipöckölik a konkurenciát, akkor inkább nem hívunk senkit. Majd beteszünk egy cd-t, vagy bekapcsoljuk a rádiót, a jogdíj is sokkal alacsonyabb rá.
|
Vendég |
#78 Re: Re: Re: Re:2016-10-20 06:34#76: Goldtimer - Re: Re: Re: Követjük azt , amit HANGSZEREKKEL lehet eljátszani. Javítson ki ha tévedek, de a szintetizártor is egy hangszer. Másrészt ha választani lehet, inkább kisebb helyen legyen egy énekes egy szintivel és maradjon több hely a fontosabb funkcióknak, mint tánctér, vagy asztalok. Felejtsék már el a régi rendszert! Nincs, elmúlt! Valaki vagy halad a korral és az igényekkel, vagy kihull. Ez igaz a stílusra, dalokra és árakra is. "A felszínes hallgatóságot általába nem érdekli a személyes teljesítmény, a minőség, csak az elhangzó jó pörgős dalok," - valóban nem és nem is kell, hogy érdekelje! Ha valaki a személyes teljesítmény és minőség elismerésére vágyik, arra nem a vendéglátás a megfelelő hely. Egy étteremben az élő zene csak egy plusz szolgáltatás, legyen mire táncolni, nem bír nagyobb jelentőséggel, mintha hanghordozóról menne. Ha valaki közönséget, vagy rajongói klubot szeretne, menjen inkább az x faktorba, mert itt tudomásul kell venni, hogy a zene csak a vendégek szórakoztatásának aláfestése és nem több. Ne hasonlítsuk már össze, mi volt 40-50 éve, mikor még működött a slágerbizottság!
|
Adrián Fülöp A petíció szerzője |
#79 Re: Re: Re:2016-10-20 07:10De akkor tessék elhívni őket, nincs ezzel semmi gond és nem is erről van szó! Ezt már annyiszór leírtam, hogy az éríntőképernyőm elkopott ezeknél a betűknél! A franc se' akar visszamenni a szocializmusba, pont jó helyen vannak, ahol most vannak! Itt arról van szó, hogy AKI NEM TUD ZENÉLNI, AZ NE TEHESSE BIZONYOS HELYEKEN! Se több, se kevesebb! Ha az Ön által említett zenekar tud zenélni, akkor nincs gond. Ha viszont nem, akkor olyan zenekartól veszi el a lehetőséget, akik ugyanazt tudják csinálni, de IGAZÁBÓL és nagyon nagy valószínüséggel JOBBAN is! Ha így sem érti meg valaki, hogy miről lenne szó, akkor tényleg értelmetlen az egész. |
#80 Re: Re: Re: Re: Re:2016-10-20 07:14Jóember..... felőlem falevelen is játszat, de JÁTSZON ÉS NE SZIMULÁLJON! Felőlem szimulálhat is, de ezt ne egy 4 vagy 5 csillagos szállódában vagy egy luxus étteremben tegye! (elnézést a hangnemért, de egyszerűen nem értem, hogy miért nem bírják ezt egyesek felfogni) |
#81 Re: Re: Re: Re: Re:2016-10-20 07:30"Egy étteremben az élő zene csak egy plusz szolgáltatás, legyen mire táncolni, nem bír nagyobb jelentőséggel, mintha hanghordozóról menne." Jó, és akkor adott esetben miért nem egy CD-t tesz be, ahelyett, hogy becsapná az embereket azzal, hogy "élőzene" szól?! Ha a zenekar tud zenélni, akkor nincs semmi baj. Ha viszont nem tud, akkor az NEM élőzene, mivel nem élő emberek játszák, hanem egy felvétel szól, ők pedig csak úgy tesznek mintha játszanának. Ez semmi más, csak becsapás és csalás! Ha én most eladnék Önnek 10 hordó sört, kifizeti és utána kiderül, hogy csapvíz vagy lóvizelet van bennük, akkor mit tenne?! Talán nem jobb, hogy van valaki, aki ellenőrzi, hogy egyáltalán sőr van-e benne és, hogy az milyen minőségű?! Az Ön logikája szerint, mától bárki árulhat bármilyen folyadékot "sőr" helyett, ha aztán pl. a Soproni gyár egy ellenőrzést szeretne visszavezetni, azt mondják nekik, hogy "majd mi eldöntjük, hogy melyiket vesszük, nem kell ide semmilyen ellenőrzés". Na és itt jön a másik dolog: ha mindenkit rászokattunk a rossz minőségű sőrre és minden nap azt adjuk neki, mert olcsóbb és nagyon sok embert odavonz, egy idő után pedig megpróbálunk egy "bevizsgált" sőr bevezetni..... Ön szerint akarnak vagy tudnak-e különbséget tenni? Vagy azt mondják, "hű... ez fura ízű, inkább adj a megszokottból". Garantálom, hogy 100-ból 99 ember maradna a megszokottnál! A felvételről szóló zenét élőzenének eladni pont olyan, mint sőr helyet lóvízeletet árulni! |
Vendég |
#82 Re: Re: Re: Re: Re: Re:2016-10-20 08:06#81: Adrián Fülöp - Re: Re: Re: Re: Re: A hasonlat több, mint sánta! Önnek fáj, hogy Önre nincs igény, irreális gázsiért, a probléma itt kezdődik. A sör egy élelmiszeripari termék, persze, hogy ellenőrzik, azonban a szórakoztatóiparban nem vizsgára van szükség, hanem piacképes produkciókra. Nem attól lesz egy zenész keresett, mert ilyen-olyan vizsgája van, hanem azért, mert vonzza a vendégeket. A zenészt általában nem hosszú időre szerződtetjük, sőt az első alkalom próbanap, ami után megválunk tőle, ha nem hozza az elvárt szintet. Ha már a sörnél tartunk, azt sem vesszük meg termékminta és kóstolás nélkül.
|
Vendég |
#83 Re: Re: Re: Re: Re: Re:2016-10-20 08:08#80: Adrián Fülöp - Re: Re: Re: Re: Re: Ezt had döntse már el a megrendelő! Felnőtt ember a tulajdonos minden szállodánál és étteremnél, el tudja dönteni, hogy kit szeretne szerződtetni, nem kell atyáskodni, felesleges vizsgákat előírni. |
Vendég |
#84 Re: Re: Re: Re:2016-10-20 08:25#79: Adrián Fülöp - Re: Re: Re: Szerintem Ön nem érti! Mindenki felnőtt ember, el tudja dönteni, hogy kit szeretne szerződtetni. Ha ez éppen a helyi menő csávókból álló amatőr kamasz csapat, akkor az, ha egy zenei alapra énekelő szólistára, akkor arra.
|
Ezt a hozzászólást a petíció szerzője eltávolította (Részletek)
2016-10-20 09:57- Date of removal: 2016-10-20
- Eltávolítás oka: sért?
Vendég |
#862016-10-20 10:30A lényeg az fiatal barátom, hogy a jazz zenész koncertezzen, a pop zenész koncertezzen, a klasszikus zenész koncertezzen, a rap zenész koncertezzen stb de a vendéglátóban semmi keresnivalója csak is kizárólag a kategóriával rendelkező zenésznek. Demjén Ferenc szerinted ne énekeljen mert 70 éves? az ország egyik legjobb énekese. Kukkancs bele a kategória vizsga követelményébe és akkor megérted miről beszélek. Csak az 50 kötelezőben + ( 200 szabadon választott dal ) benne van minden stílus ami minden műfajt átölel a klasszikus darabtól, latin, jazz, pop, rock stb pl egy kék Duna keringő ami 5 hangnemben van vagy egy ciszmol keringő fejből kell tudni Te eltudnál játszani Dave Brubektől egy take five? ( 5/4-ben ) Azt hiszed mi nem játszunk mai modern zenét? Emlékszem Sopronban, hajolj bele a hajamba stb, pont ezért kell megtanulni minden műfajt, hogy széles reperoárja legyen a kategóriás zenészeknek. Ami pedig a hangulattaremtést illeti szerintem neked fogalmad sincs róla ha egyáltalán játszottál már vendéglátóban. Az kétségtelen, hogy a mai fiatal zenészek nagyon tehetségesek de Te csak játszd a pabokban a barátoknak és a csinos ismerős lányoknak ( 3 sörért ) azt a 20 dalt amit egy éve gyakoroltok a zenekaroddal és villogj a sármos kinézeteddel ez így van rendjén. Azt hiszed Mi kategóriás vendéglátó zenésznek születtünk? Mi is tudunk más játszani de ezt a hivatást választottuk és ezt tiszteletben kéne tartani mindenkinek. Sok kategóriás zenész nagyon örül Fülöp Adrián petíciójának bízunk benne, hogy érvényt tudunk szerezni a hivatásunknak. |
krimós |
#87 Re:2016-10-20 11:31Bocs haver, de szerinted hány embert szokott érdekelni a Kékduna keringő 5 hangnemben? Max. báli szezonben egy-két sznob p.csát. Nekem nincs értelme semmilyen vizsgakövetelményekbe belekukkantanom, csak azért sem, mert évek óta nincs ilyen vizsga, tehát emiatt is értelmetlen. Ellenben, mint étterem tulajdonos, azt látom, hogy ha mondjuk 50 000 Ft-ért leszerződtetek egy akár egynótás zenekart, mint sztárvendég, lenyom egy negyedórás playback-et, arra az estére már két héttel előtte minden asztal foglalt, akkor meg le fogom őket szerződtetni. Te hiába zenélnél egész délutántól hajnalig ugyanennyiért, ha nem töltöd meg a helyet. Szerinted engem érdekel hány dalt és hány hangnemben tudsz eljátszani, esetleg vörös diplomával végeztél a zeneakadémián? Nem! Engem az érdekel, hogy ugyanazért a pénzért ki hoz be több vendéget! Ha a 3 sörért haveroknak játszó fiúk több vendéget hoznak be, akkor kitörölheted a papíroddal és a ciszmol keringőddel, mert nem foglak szerződtetni. Engem, ahogy a vendéglátósok többségét, hidegen hagy a papírod. Két dolog fontos: Ha fizetek érted, akkor mennyivel nő a forgalmam és mennyibe fáj az nekem, hogy te ott vagy, kitermeli-e a hely a te fizetésedet. Ahogy már többször és többen leírtuk fentebb, ez a piacgazdaság és ez a piac törvénye. Neked és az irigy haverjaidnak meg ezt kéne tiszteletben tartani! Ha én a srácokat választom a parkból, akkor a srácokat választom a parkból. Ez szuverén jogom! Ha a srácok a parkból 3 sört kérnek a zenélésért, akkor ennek őszintén örülök, mert az én nyereségem lesz az, ami a többletforgalmon bejön. Demjén Ferencet pedig nem kell egy lapon emlegetni egy névtelen kocsmazenésszel, mert csak a koruk közös, az elsőnek neve van, a másodiknak meg papírja és ez utóbbiért nem fognak bejönni a vendégek.
|
Vendég |
#882016-10-20 11:53Naggyon gáááááz ez a petíció ! |
Vendég |
#892016-10-20 12:51Tipikus magyar mentalitás az irigység. Piacképes árakon, piacképes produkciót kell csinálni és akkor lesz hová menni zenélni. |
#90 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:2016-10-20 14:20#82: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úgy látom teljesen értelmetlen a vita.... Engem eddig nem befolyásolt és innentől kezdve sem fog. Csupán a magyar zenészeknek szeretnék segíteni azáltal, hogy a csalók ne vehessék el tőlük a kenyeret! A csalót értse így: az az ember, aki olyat ad el, amilye nincs... jelen esetben zenei tudása! Őket csakis egy hozzáértő szakmai zsűri tudná kiszűrni! Hála Istennek nincsenek szakmai gondjaim! Igaz, többnyire külföldön zenélek jó pénzért és képzelje, ott még értékelik is azt, hogy valaki ÉLŐBEN ZENÉL! De csak folytassa a jó kis bizníszét, ezek szerint Ön támogatja a csalást! Hajrá! |
#91 Re: Re:2016-10-20 14:33:) látom már elértünk a sértegetéshez.... Majd amikor egy engedélyek nélküli étterem, kinek a tulajdonosának semmi köze a szakmához jól tönkrezeszi az Ön éttermét, remélem lesz egy nagyokos aki a "piac igényét" fogja Önnek említeni és ha esetleg ellene mer szólni, irigynek nevezi! Addig is támogassa a csalást! Szép életet! |
#92 Re:2016-10-20 14:36Egy picit félreérted :) Még csak véletlenül sem irigy senki arra aki NEM TUD SEMMIT. Inkább szomorú, hogy van olyan aki szerint az jó, ha valaki lenyomja a PLAY gombot és úgy tesz, mintha zenélne.... mert itt arról van szó, ha eddig nem vetted volna észre. |
Vendég |
#93 Re: Re:2016-10-21 06:10Ha erre van igény és megfizetik érte, akkor mégis csak irigy vagy rá... Minden vendéglátós olyan fellépőt hív, aminek ki tudja termelni a gázsiját és amilyet akar. Miért kéne a többieket belekényszeríteni egy felesleges és valószínűleg nem túl olcsó vizsgázgatásba csak azért, mert ti az irreális áraitokon nem kaptok munkát? Miért kéne azoknak megtanulni a Kékduna keringőt 5 hangnemben, akiknek soha a büdös életben nem lesz rá szüksége, mert ahol zenél, nem erre van igény? Miért kéne erre időt és pénzt kidobnia? Fel kéne fogni, hogy ma már nem a szocializmusban élünk, hogy a párt diktálja, hol és mit hallgassanak a vendégek. Bár Orbán biztos szeretné, de nem kéne ötleteket adni neki. Ahogy az élet minden más területén, itt is van minőségi termék és bóvli. Pólót is vehetsz vastag, formatartó, pamut anyagból és kínai szart, ami egy mosás után nem jó semmire. Te választhatod ki, melyiket tudod megfizetni és melyiket szeretnéd. Ugyanez igaz az előadókra is. Ebbe felesleges fentről belepiszkálni. |
Vendég |
#94 Re: Re: Re:2016-10-21 06:13#91: Adrián Fülöp - Re: Re: Majd amikor egy engedélyek nélküli étterem, kinek a tulajdonosának semmi köze a szakmához jól tönkrezeszi az Ön éttermét, remélem lesz egy nagyokos aki a "piac igényét" fogja Önnek említeni és ha esetleg ellene mer szólni, irigynek nevezi! Ne keverje már a szezont a fazonnal! Az élelmiszer más kategória! Az, hogy valaki hogy énekel, vagy zenél, annak semmi köze ehhez. Míg az élelmiszernek népegészségügyi okokból biztonságosnak kell lennie, addig az éneklés/zenélés ízlés kérdése. Ha playback megy, vagy gépzene, akkor sem fog senki kórházba kerülni ételmérgezés miatt, max. nem tetszik és legközelebb nem oda megy. De ezt a tulajdonos is látja és majd keres másik zenészt, de megint csak a saját szuverén joga eldönteni, hogy melyiket. |
Vendég |
#95 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:2016-10-21 06:24#90: Adrián Fülöp - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hála Istennek nincsenek szakmai gondjaim! Igaz, többnyire külföldön zenélek jó pénzért és képzelje, ott még értékelik is azt, hogy valaki ÉLŐBEN ZENÉL! Aha! Szóval olyan, mint a tipikus határon túli magyarok, akik pofátlanul beleszólnak abba, aminek ők nem viselik a következményeit. Legkönnyebb más f.szával verni a csalánt, nemde?! Szóval újra kérdezem: Miért kéne belekergetni a magyar zenészeket és zenekarokat egy olyan felesleges, költséges, időigényes felkészüléssel járó vizsgába azért, hogy ezzel 2-3 csalót kiszűrjön? Ettől még nem lesznek kevesebben, legfeljebb soknak azért nem lesz papírja, mert nem tudja megfizetni. Tudomásul kell venni, hogy az országban kb. minden második garázsban létrejött egy-egy olyan zenekar, ami tehetséges zenészekből, énekesekből áll és hatalmas túlkínálat van a piacon. Csak kíváncsiságból belenéztem az aláírásokba, ahol láttam egy zenekart, "Mesterséges érzelem", rákerestem a neten és mindjárt egy olyan képet találtam, ahol két zűllött, ápolatlan alak, cigarettával a szájában pózol. Biztos benne, hogy a "csalók" miatt nem találnak munkát? Én ebben korántsem vagyok biztos! |
Vendég |
#96 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:2016-10-21 08:16#95: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mit vártál? Tipikus magyar mentalitás... |
#97 Re: Re: Re:2016-10-21 09:01Jóember! Mit nem lehet azon megérteni, hogy itt arról van szó, hogy van egy termék! A termék neve "zenész". Ezen kívül van egy hamisított termék (ráadásul egy nagyon gagyi hamisítvány), melynek az a neve, hogy "hangszertulajdonos" és melyet "zenész" néven árulnak. Az eredeti termék egyetlen egy tulajdonságával sem rendelkezik, kizárólag a külseje hasonló (egy ember akinek van egy hangszere) Én azt szeretném, hogy a hamisítványt ne lehessen eredetinek árulni. Aztán, hogy az eredetiből ki mit választ, az már mindenki saját dolga, de nehogy már azt állítsuk, hogy nincs olyan zenész, akik nem tud vendégsereget odavonzani és kizárólag a kamu-zenészek a kamu-zenélésükkel tudnak forgalmat generálni. Ez több, mint sértő, inkább felháborító! |
#98 Re: Re: Re: Re:2016-10-21 09:04Igen, viszont azzal, hogy egy kamuzenész egyáltalán megközelíthet egy színpadot, adott eseten egy igazi zenész elől veszi el a kenyeret, aki százmillió százalék, hogy sokkal jobban csinálja! Még csak össze sem lehet hasonlítani a kettőt, a gondolatától is hányingert lehet kapni! |
#99 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:2016-10-21 09:27#95: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aha... ha egy éríntett magyar zenész lennék, akkor "irígy" lennék, de így egy "pofátlan határon túli magyar, aki más f.szával veri a csalánt".... értem. Inkább nem minősíteném az ilyen fajta gondolkodást :) De azért tisztázzunk egy pár dolgot: 1. Én még mindig nem sértegettem senkit, veled ellentétben! 2. Magyarországon élek! Az, hogy engem nem befolyásol, nem azt jelenti, hogy nem szólhatok bele, mivel jogom van hozzá! Ahogy látom, rajtad és az itt lévő 2 cimborádon kívül senkit nem zavarná a vizsga visszavezetése! 3. Aki tud zenélni, annak semmilyenféle felkészüléssel nem jár, hisz ő TUD ZENÉLNI! A vizsgadíj ráadásul nevetségesen alacsony volt! Csakis az nem kapott semmilyen féle minősítést, akinek az égvilágon semmi köze nem volt az énekléshez vagy a zeneléshez! Ezért is létezett több kategória! Az OSZK vizsgát csakis az utálja/utálta, akinem semmi köze nincs a zenéléshez. Na, azt szabályosan kizavarták, ahogy egyébként akkoriban minden élőzenés helyről, ahová "zenészként" be merte tenni a lábát! Ez még nem azt jelenti, hogy nem zenélhet a sarki kocsmában, amilyen vélhetően a tiéd és ahol k-vára mindegy, hogy mi és hogyan szól, a lényeg hogy neked minél nagyobb profitod legyen. Tehát téged sem éríntene a dolog és a logikád szerint te is irigy vagy a színvonalas éttermekre vagy pedig pofátlanul beleszólsz olyan dolgokba, amik téged nem éríntenek. |
120 férőhelyes étterem |
#1002016-10-21 11:21Tisztelt Fülöp Adrián! Végig olvasva a petícióját és a vitájukat a másik oldallal, azaz a vendéglátósokkal és a hallgatósággal, először nem tudtam, sírjak-e, vagy nevessek. Aztán összeszedtem magam és lenne náhány észrevételem, különös tekintettel az utolsó hozzászólására: - Mivel valószínűleg havány lila fogalma sincs, hogy a vitapartnereinek kocsmája, étterme, vagy zenekara van-e, kötve hiszem, hogy őket kevésbé érintené a dolog, sőt! Mint fentebb írta, Ön külföldön dolgozik, tehát Önt nem is érinti a kérdés, elég valószínűtlen, hogy akiket érint és hozzászólnak, ők lennének pofátlanok. Még az sem tiszte Önnek, hogy eldöntse, hogy a másik hozzászólónak éppen milyen étterme lenne, vagy milyen színvonalon zenélne. Ön írt egy petíciót egy olyan témában, ami legkevésbé Önt érinti, holott nem hazánkban lép fel és mást nevez pofátlannak, akit valamely oldalról érint a kérdés. Miért kéne beleszólnia? Ön a legkevésbé érintett. - Csípőből letegezi a hozzászólót, aki magázó formulát használt. Ez is elárul egy dolgot Önről és nem éppen pozitívat. - Előadják fentebb, hogy micsoda hosszú évek alatt készültek fel a vizsgára, ami 50 kötelező és talán 200 választható számot jelent és Ön szerint semmiség az egész. Az az érzésem, valaki nem mondd igazat! - A vizsgadíj semmiség az Ön állítása szerint. Ha egyszer nincs ilyen vizsga hosszú évek óta, akkor elég merész dolog ezt állítani. Ha újra bevezetnék, ismerve a hazai viszonyokat, nagy valószínűséggel nem két fillér lenne, akár 6 jegyű számról is beszélhetünk. Lépjen már ki az elmúlt rendszerből és a nosztalgiázásból és térjen vissza a realitás talajára! - Miért lepi meg ennyire, hogy a vendéglátós profitot akar? Bármily meglepő is az Ön számára, a sarki talponálló és az ötcsillagos szálloda tulajdonosa is a profitért dolgozik. Ismét ki kéne lépni az előző rendszer bűvköréből, mikor minden állami kézben volt és visszatérni a realitás talajára. Sok minden megváltozott! Ma már nem jön állambácsi és fedezi a hiányt, minden költséget, a sok féle adót ki kell gazdálkodni és a tulajdonosnak is meg kell élnie. Ébredjen fel! - Fentebb többen említették a piac törvényeit is. Ön ezt is figyelmen kívül hagyja. Nekünk nem papírra van szükség, hanem zenekarra és elfogadható árra. Azt se hagyja figyelmen kívül, hogy a régmúlt időkben nem volt sem jogdíj fizetési kötelezettség, sem adó és/vagy járulékfizetési kötelezettség. Amit kialkudtam a zenésszel, az annyi volt. Most ha megbízási szerzőséssel veszem fel, akkor fizethetem a járulékait, ha vállalkozása van és jobban megy neki, akkor az ÁFÁ-t, plusz mindkét esetben a jogdíjat. Evidens hogy ha két ugyanolyan kaliberű zenekarról van szó, nem azt veszem fel, akinek papírja van, hanem amelyik kevesebbet kér. Ismétlem, térjen vissza a realitás talajára! Még mindig az "anno"-val példálózik, ami elmúlt és nem tér vissza és nem is kell, hogy visszatérjen. - Ha már a piacnál tartunk, egy másik aspektusa a kereslet és kínálat. "Anno" ez is másképp működött. Ma nincs értelme olyan zenészt foglalkoztatni, ami mindet tud egy kicsit. Sokkal érdemesebb tematikus hétvégéket tartani és egy adott stílusra fókuszálni, mert ez teltházat csinál. Ez esetben több, mint felesleges, hogy a banda tudja a ciszmol akármit és papírja legyen róla, ha mi latin estet szeretnénk tartani. Feldobok egy hirdetést valamelyik közösségi oldalra és két óra múlva válogathatok az adott stílussal és csak azzal foglalkozó zenészekből. Minden szintű és stílusú zenészből olyan mértékű túlkínálat van, hogy nem fog mind jó pénzért helyet találni. Vagy lejjebb mennek az árral, vagy felkopik az álluk. Ha mind megcsinálná a papírt, akkor sem lenne másképp. - Azzal érvelni is nevetséges, hogy pár gépzenés miatt kéne visszavezetni ezt a vizsgát. Ezekből kevés van és nem éttermekben zenélnek, hanem ahogy Ön is említette, sarki kocsmákban. A jó képességű zenészekkel Dunát lehet rekeszteni, énekesekből meg határ a csillagos ég. Ma már bárki találhat magának énektanárt, zenetanárt és magánórákon elsajátíthatja akár sokkal magasabb szinten a zenélést, mint Önök az elmúlt rendszerben. - Nagy elánnal tagadják, hogy szerepet játszana a piaci helyzetük tekintetében a koruk. Ez bizony óriási tévedés! Saját tapasztalatból mondom, egy egészestés, hajnalig tartó rendezvényre válogatásnál a 60 és feletti korosztályt eleve kizárom. Nincs szükségem olyan zenészre, akiről már két szám után patakokban folyik a víz és a második szünte után már csak lassú számot tud énekelni, mert nincs levegője. A vendégek többsége sem erre a korosztályra kíváncsi, ha az illető nem a néhány hasonló korú világsztár egyike. - Minden vendéglátóhely a vendégkör igényei és a pénztárcájához mérten választ előadót és a zenés estek sűrűségét is ez határozza meg. Értelem szerűen a hétköznap déli menüztetéshez nem kell zenekar. - Nagyon sok helyen a sok macera és jogdíjak miatt egyszerűen asztalokkal telepítették be a fennmaradó helyet és betesznek egy cd-t, vagy alkalmaznak a hétvégére egy dj-t, esetleg lehetőséget adnak egy kezdő dj-nek ingyenes bemutatkozásra. Persze ha a hely stílusába a dj passzol. - A vendéglátóhelyeket rengeteg kezdő, fiatal csapat keresi meg, hogy szívesen bemutatkoznának ingyen, heti rendszerességgel kapok demókat. Miért fizetnék azért, amit megkaphatok ingyen is? Illetve azért nem ingyen, mert a jogdíj alól ez a lehetőség sem mentes. Miért akarják Önök a saját önös érdekük miatt hátrányos helyzetbe hozni a fiatal zenészeket, illetve anyagilag hátrányos helyzetbe hozni a vendéglátósokat?
Summa summarum ez az egész petíció egy elmúlt, sok tekintetben nem túl dicső korszak egy szeletének visszaállítására készült, amit pár méregdrága, többségében nem is érintet - külföldön dolgozó - zenész kívánja. Mi vendéglátósok és a zenészek többsége sem szeretné, hogy többletköltséget és kötelezettséget rójanak ránk.
|
|
Taylor Swift elmaradt Bécsi Eras Tour koncertjét hozzuk Magyarországra!
A Budapesti Wesley Iskolák megmentésére, működésének engedélyezésére szülői és támogatói kezdeményezés
Van valami, amit meg akar változtatni?
A változást sosem azok indítják el, akik csendben maradnak. A petíció szerzője kiállt mellette és cselekedett. Ön is ugyanezt fogja tenni? Indítson egy társadalmi mozgalmat egy petíció létrehozásával.
Kezdje el saját petíciójátTovábbi petíciók, amik érdekelhetik
Szemétszállítás
2133 Létrehozva: 2025-01-01
ADJ REMÉNYT petíció a Duchenne izomdisztrófiával született gyermekekért
6791 Létrehozva: 2024-06-21
A kulturális, zenei és közösségi életért
1267 Létrehozva: 2024-12-18
Hadd maradjon meg a ZÖLDIKE KLUB!
650 Létrehozva: 2024-12-16
Legyen korlátozva a szilveszteri tűzijáték-használat Székesfehérváron!
351 Létrehozva: 2025-01-03
Közérdekű feljelentés bankok, bíróságok, közjegyzők ellen
273 Létrehozva: 2025-01-01
A Velencei-tó sukorói partszakaszának védelméért
1775 Létrehozva: 2024-09-29
TŰZIJÁTÉKMENTES XVI.kerület
218 Létrehozva: 2025-01-02
NE ZÁRJA BE A MAGYAR POSTA CSEPELEN A KIRÁLYERDEI ÉS A CSILLAGTELEPI POSTÁKAT!
245 Létrehozva: 2024-12-14
A PÉNZ SZÁMÍT, NEM AZ ÉLET?
177 Létrehozva: 2025-01-14
Tiltsák be a tűzijátékok lakossági használatát!
53215 Létrehozva: 2014-01-01
Tiltsák be Magyarország területén minden nap a tüzijáték használatát.
166 Létrehozva: 2025-01-01
PETÍCIÓ MAGYARORSZÁG EGYIK ELSŐ VASÚTI SZÁRNYVONALÁNAK (BÉKÉS-MURONY) ÚJRANYITÁSÁÉRT
455 Létrehozva: 2024-11-21
Hosszabbítás - Bókay-kerti jégterasz
101 Létrehozva: 2025-01-03
Nagykovácsi - Petíció a tűzijáték ellen
183 Létrehozva: 2024-10-13
Aláírás gyűjtés a petardák és pirotechnikai eszközök Zuglói alkalmazasanak tilalmáról
99 Létrehozva: 2024-12-24
Halasszák el az ügyfélkapu megszüntetését!
442 Létrehozva: 2024-12-09
Ingyenes kötelező ivartalanítás bevezetése és sintértelepi altatás tilalma
6826 Létrehozva: 2023-07-26
A szilveszteri tűzijátékok betiltásáért Kőbányán
74 Létrehozva: 2025-01-01
Összefogás a HÉV-en zaklatott kislányt védelmező apuka ügyében
49898 Létrehozva: 2024-02-07